LvT Creative Commons License 2006.05.10 0 0 3650
Kedves playboy2002!

> Korábban azt írtad itt, hogy a Bujtor ~ Bojtor név ismeretlen eredetű, az -r a végén kicsinyítőképző lehet. Nincs az eredetére mégis valami ötleted, akár tudományos-fantasztikus is?

A 1984-esben említett, a Bujtor említésének apropójául szolgáló Bojta névnek talán két feloldása lehetséges:

– A török eredetű magyar Baj (< ótör. baj ’gazdag, bő’) személynév származéka -ta kicsinyítőképző-bokorral (alakváltozata: Vajta, amely a XII. sz.-ban még Boyta), ily módon a Baj, Baja, Baján, Bajcs(a), Bajka, Bajti; Bóly, ill. Vajk, Vajta személy- és helynevekkel állna rokonságban.

– Egy nyugati szláv eredetű Vojta (vö. cs. Vojta, le. Wojta, a.-szorb Wójta) személynév korán magyarosodott változata, amely a nyugati szláv Vojtěch (< vojь ’háború’ + těšitь ’vígasztal, örömet szerez’) név rövidülése.

-----

Közben más forrásokban a Bujtur (ma: Buituri, Hunedoara [Vajdahunyad] része, Románia), ill. a hajdú-bihari Bojt településnevek kapcsán találtam utalást a régi (Árpád-kori) magyar Boht személynévre, melynek mai hangalakja Bojt (Bujt) lenne. Így a Bujtor vezetéknevet ma már inkább ennek -r kicsinyítőképzős származékának tartom, míg a Bojta (Bujta) lehetne -a kicsinyítő képzős származéka, de ez a fenti etimológiákat sem zárja ki.

A Boht név etimológiáját ismeretlennek veszik, a bojt ’bojt, lógó dísz; (rég.) csomó, boholy’ közszóval lehetséges, de nem bizonyos.
Előzmény: playboy2002 (3649)