regisztrálatlan Creative Commons License 2006.05.03 0 0 1220

furcsa foltok

A mellékelt képet hétvégén (április 30-án) a Szarvas-hegyről, az úgynevezett "Kötők padja" kilátóhelyről készítettem, és az "Erdőföldek" nevű dűlő egy részét ábrázolja. Kiváncsi vagyok, van-e valakinek ötlete, vagy biztos információja arról, hogy mitől keletkezhettek ezek a foltok. Próbáltam megnézni a Solymár-könyvben, hogy ír-e esetleg valami régészeti lelőhelyről ezen a környéken, de az idevágó adatok elég szórványosak, illetve térképileg nem egykönnyen beazonosíthatók.

 

Ami a foltokat illeti, adok támpontot is, mert jártam bennük. A képen felső folt egy kis kidomborodás, de nem akkora, hogy ne lehetne beszántani, ha akarnák. Rengeteg kő van benne, de talán nem olyan nagy mennyiség (legalábbis a felszínen), amit, ha akartak volna, ne tudtak volna feldobálni a traktorokra és kihordani a tábla szélire... Nekem felületes ránézésre nem tűntek a kövek olyannak, mintha emberi kéz nyomait viselnék, de én e téren tök dilettáns vagyok, sajnos. A többség - most így visszagondolva - mintha homokkőnek tűnt volna.

 

Az alsó, sárga folt még izgalmasabb, mert - ahogy a képről is látszik - szinte teljesen szabályos egyenes vonalak határolják! Belesétáltam a foltba, ott is látszott, hogy az egyik sor vetés még zöld, a szomszédja pedig már sárga, klorotikus. Egészen olyan, mintha a föld alatt lenne valami - az ember kézenfekvően valami építmény alapzatára gondolna -, ami miatt a termőréteg sekélyebb és tápanyagban szegényebb, mint máshol. Domborzati viszonyok nem indokolják a folt kialakulását - a terület ugyan a tábla egészéhez képest mélyen fekszik, de a kép bal széle közelében jól látható, hogy merre folyik el a táblában a víz, sőt ott, ahol a vízmosás érinti a sárga foltot, ott a vetés is zöldebb! Ebben a foltban is akadnak kövek, de nem kiugróan nagy mennyiségben.

 

Hétvégén majd kifaggatom Jablonkay Marikát is, tud-e valamit erről. Addig is kíváncsian várom véleményeiteket. Üdv: András