kivvi Creative Commons License 2006.05.03 0 0 43

Sziasztok!

 

Van egy kacifántos ügyem, kéne egy-két tanács...

 

4 évvel ezelőtt vásárolt, törzskönyvvel rendelkező amerikai autómat szerettem volna eladni, meg is volt rá a vevőm, megalkudtunk, nosza, irány az eredetiség vizsgálat. Az volt a terv, hogy ott helyben fizet, én húzok haza gyalog, ő meg az új szerzeményével.

 

Csak hogy az eredetvizsgán az autó csúnyán megbukott: a vizsgáló közölte velem, hogy a motorszám olvashatatlanná van rohadva, valamint az alvázszám is olvashatatlan, mert át van fúrva rajta egy csavarnak való luk, és fel is vázolta, hogy ez bizony nem fog többet törzskönyvet kapni.

 

A vevőm persze faképnél hagyott abban a percben ami teljesen érthető. Na mármost én valahogy nem tudtam ebbe lenyugodni: törzkönyvem volt, amióta nálam van az autó én hozzá sem nyúltam sem a motorhoz sem az alvázhoz.

 

Ezért kerestem egy autószerelőt aki megnézi, hogy mit láthatott a vizsgáló.

A következőket tapasztaltuk (jelen voltam a vizsgálatnál):

- Az autónak van a Közlekedési Felügyelet által kiadott motorszáma, mely látható a motorblokkon, ezt az első vizsgáló nem vette észre (?!).

Az alvázszámot tartalmazó lemezt egy helyen egy 3 mm átmérőjű lukkal átfúrták a klíma beszerelése során, de az összes karakter olvasható. A Környékén sérülés nincs, látható, hogy az eredeti lemezbe van gyárilag ütve az alvázszám. Az alvázszám szerepel ezen kívül még az első lökhárító belsején, a csomagtartó fedélen, a szélvédőn, a vezetőoldali első ajtóban.

 

Kérdéseim:

Mivel ezekben a tipusokban sokszor nincs is alvázszám, csak a szélvédőben lévő azonosító, feltétel-e az eredetvizsgához hogy ez sérülésmentes legyen? Ha az alvázszám minden karaktere olvasható és az autó más pontjain elhelyezett azonosítókkal összevethető, kijelentheti-e a vizsgáló hogy az alvázszám nem eredeti?

 

 

Az előző eredetvizsgálat során rá kellett volna vezetni a törzskönyvre vagy a forgalmira, hogy a motorszám nem eredeti?

 

Ha reklamálok meg lehet-e még változtatni az erdetvizsga eredményét (ti. van motorszám és az alvázszám olvasható)?

 

Ha valaki tud segíteni, előre is köszönöm!

 

kivvi