G. Bear Creative Commons License 2006.04.28 0 0 7017

Hali!

 

Elvileg sok minden lehetséges, de nem olyan a helyzet tudtommal, hogy minden ok nélkül kipakoljanak egy motorászt. Sőt még csak le sem szedik a vezetésből.

De valami félreértést is kiérzek a szavaidból, a két év nem a BKV-t köti elsősorban, hanem a dolgozót, a tanfolyamért "cserébe". Tehát kipakolni vagy lepakolni épp lehet őt 2 éven belül is, mint ahogy tudtommal volt is rá példa. Azt gondolom azonban, hogy ha valaki általában véve jól végzi a munkáját, akkor nem kell ilyesmitől félnie. Persze még akár az is előfordulhat rendkívüli helyzetben, hogy ideiglenesen valami más feladatot kapsz, és nem vezetned kell, hanem például utast informálnod (mondjuk egy vágányzárban), de az nem bünti vagy kitolás, hanem olyankor nem kell annyi vezető, de kell egy csomó más jellegű munkát végző "kisegítő", aki semmivel nem végez kisebb munkát, olyan értelemben, hogy olyankor arra is nagy szükség van. Ebből nem hiszem, hogy érdemes gondot csinálni, még ha esetleg nem is tetszik annyira, mint a vezetés.

 

Ha netán egy gonosz vagy jólelkű, öreg vagy fiatal, néni vagy bácsi, vagy akárki bepanaszol, az még szintén nem ok semmire, legfeljebb arra, hogy megvizsgálják a panaszt. Aztán majd amit találnak, aszerint döntenek.

 

Csak adalékként: telefonos információval foglalkozó cégek úgynevezett call centereiben gondolkodás nélkül leveszik hoszabb-rövidebb időre a legjobb munkerőt is, ha valamiért sok panasz érkezik vele kapcsolatban, még akkor is, ha nem hibázott semmit. Vannak olyan emberek ugyanis, akik, bár minden szabályt betartanak és lelkiismeretesek, jószándékúak, mégis képtelenek úgy kezelni az ügyfelet, hogy az ne húzza fel saját magát. Ami ugye végképp nem a kezelő hibája. Azaz csupán annyi történik ilyenkor, hogy megmagyarázhatatlan okból, de túl sok az illető körül az "idegenhibás rendkívüli esemény". Ez pedig arra utal, hogy az illető, ha nem is alkalmatlan arra a munkakörre, de nem igazán veleszületett tehetség, valami - a szükséges plussssssz - hiányzik belőle, ami még kell oda. Természetesen az ilyen embert ott sem rúgják ki, hanem általában más munkakört kap, ahol nem kell ügyféllel érintkeznie. Ezt úgy hívják, hogy időzített bomba-elmélet, és pontosan - ahogy már ezt más is írta - azért kell az ilyet kiszűrni, hogy megvédjék az illetőt, és egyúttal ne engedjék romlani a szolgáltatási színvonalat.

 

Más: nem tudom kinek mi a véleménye, jómagam örömmel látok itt minden érdeklődőt, még a "kiskorú laikusokat" is (bocs!), később akár még a legjobb szakember is lehet belőle. Lehet, hogy én tévedek, de tudtommal egy nyitva felejtett sifa csap miatt még senkit nem akasztottak fel, sőt szórványos esetben általában szóvá sem teszik, mert mindenki emberből van. Így tehát értetlenül állok a nem éppen toleráns kiütési kísérlet előtt... Arról nem beszélve, hogy egy ilyen fórummal, ha nyílt (a hangnem is), akár rengeteg utaspanaszt is meg lehet előzni és normálisan le lehet rendezni. Ha esetleg az írta a letorkolást, aki érintett volt, akkor sem biztos, hogy a főnöke innen tudja, és egyébként is, ma egy vezetőnek elég sok lehetősége van arra, hogy bárkit, bármikor le tudjon ellenőrizni, ha akar.

Előzmény: Törölt nick (7011)