Princ of Carpatia Creative Commons License 2006.04.26 0 0 10488
Hi Konyev, de leginkább Kuruc!

No, lúgos aksikról: (Forrás: Hiradó szakaeg.pk annó, és emlékezetből :-)) )

Ha az akuk nem öregek, mint én, akkó van esélyed a használatukra. Most nem feltélezgetem, hogy vót-e mán használatban (vagyis egyszer legalább "formázták"-e, vagy gyári "szűz" :-)) )
Nem hibázol, ha a következőket csinálod:
Töltsd fel az aku folyadékterét 25%-os lúggal. A 47 %-os ma már nem használatos (régen igen), ma már csak a "lúgszegény" keverék használatos. (Desztillált víz és ismert töménységű lúg térfogatarányos keverékével.) Ezt hagyd állni legalább 12 órát.
Az idő eltelte után öntsd ki, mosd át deszt. vizzel. Ha a lúg kiöntésével sok feketés színű szemcse jön ki, az aksi valszeg használt. Ha csak néhány szürkés csillogó szemcse van, az aksi szűz. Az átmosás után megen friss lúggal tölsd fel.
Etután tedd valami töltőre, Jó, ha van rajta A/V mérő. A feszültséget a kapocsfeszültség szintjére állítsd. (Pölö 3.6 V. Ha ennyi az aksid által leadott feszely.) Az áramerősséget pedig az aku kapacitásának tizedére. (Pölö: Ha az aksid 5A/órás, akkó 500mA-ra.) Ez a töltés idejét meghatározza kb 10 órában.
Ha ez megvan, jöhet a formázás. Süsd ki az akut akkora árammal, hogy az kb a töltési idő felét tegye ki. Vagyis esetünkben kb 1 A/óra-val. Ami itt azt jelenti, ha az öt amperórás aksid terheled egy amperos fogyasztóval, akkó öt óra alatt üres lészen az aku. Ezt mégegyszer megismétled a töltéstől. Közben persze nem árt az aksit um. pihentetni. Pontosan a második töltés elött, monnyuk fél napot. Közben csinálj 5%-os lúgoldatot az utántöltéshez, mert a melegedés miatt a desztvized párologni fog. Persze ugyi ez azt is jelenti, hogy a lúgbetöltő nyílásokat hagyd szabadon!
A formázás a harmadik feltöltéssel van meg, ami után használhatod az aksikat.
Aztán ha felmondták a szolgálatot, jöhet a Konyev által említett adaptares megoldás.

Üdv: Öreg Csóka
Előzmény: konyev (10482)