showtimes Creative Commons License 2006.04.24 0 0 3387
A Hernádvölgyét én is elég jól ismerem - a torkolattól Kassáig ( a Hernádáttörést is , Slovensky' raj - de azt nem ajánlottam volna áttörtésre:) szerintem gépesített csapatokkal gond nélkül járható. Egyik oldalról a Cserehát dombjai kísérik, csak a másikról hegyek. Egyébként is, nem lehet mindenütt biliárdasztal. A németek ellentevékenysége pár reteszállásban és a hidak módszeres felrobbantásában merült ki. Amint átkeltek az oroszok a Tiszán és befordultak Bp. irányába a németek az északkeleti kiszögellésben halogató harcra rendezkedtek be, a Bükkben, Mátrában akartak megkapaszkodni, s innen veszélyeztetni az oroszok Bp elleni csoportosítását, Kassa ehhez túl messze volt...
A Róza reteszállás Garadna-Vilmány (dél) vonalon húzódott. Heinrici 2 ho-t szánt a Putnok- Kassa közötti térség védelmére.... nem túl nagy erő.

Egyébként a korabeli "szoci szakirod." megbízhatóságára csak annyit: Magyarország felszabadítása c. könyv ( 1980) azt írja a Miskolcot védő ellenséges csoportosítás szívósan védekezett, csak több napos harc után sikerült megtörni - ezzel szemben a németek tervszerűen kiürítették a várost, nem is voltak harcok csak a Bükk felé eső szélein, a hegyekben dec. közepéig meg is akadt a front. Nagyapám légvédelmi tüzér volt, s mesélte gyerekkoromban: már a városban voltak az orosz előörsök, mikor még a pályaudvaron rakodtak, majd szép nyugodtan elvonatocskáztak a Felvidék felé.

A térségben szép számmal vetettek be románokat is - ami ugyancsak jelzi mennyire volt "fontos" az oroszoknak az áttörés Kassa térségében.
Előzmény: M.Zoli (3386)