Sir Dan Creative Commons License 2006.04.16 0 0 38047

Medvehagymaleves

 

Hozzávalók: 150 g medvehagymalevél, 1 db burgonya, 2 szál újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 800 ml zöldség alapleves, 1 evokanál vaj, 1 dl tejszín, só, orölt bors, orölt szerecsendió

 

A medvehagyma a népi gyógyászat egyik legfontosabb növénye. A tavasszal szedheto levél illata és íze erosen emlékezetet a fokhagymáéra, de gyógyító ereje ötször erosebb annál. Biopiacon szerezhetjük be.

Egy fazékban forrósítsuk fel a vajat, adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát és az összezúzott fokhagymát. Pár perc párolás után tegyük bele a megmosott és összevágott medvehagymát, valamint a megtisztított és kis darabokra vágott burgonyát.

 

Fuszerezzük orölt borssal, orölt szerecsendióval és sóval. Öntsük fel a zöldség alaplevessel vagy vízzel és leveskockával. Fozzük 10-12 percig, és a végén dúsítsuk tejszínnel. Jól forraljuk össze, majd kézi mixerrel pürésítsük.

Kis tálkákban forrón tálaljuk, fokhagymás pirítóst is kínálhatunk mellé.

 

 

 

Nagyon finom volt!! Meg maradt egy rakas medvehagyma, abbol szerintem valamilyen kenocs lesz.