G. Bear Creative Commons License 2006.04.08 0 0 6864

 

Üdv Mindenkinek!

 

Sichonor, rengeteg dologban igazad van. Talán nyílt titkot árulok el vele, hogy az F1. és F2. módosítása megtörtént, csak a bevezetés előtt vannak vele kapcsolatban egyéb teendők is, mint hogy "Megcsináljuk!". Hogy mikor kerül bevezetésre, azt nem tudom, de addigra a hozzá kapcsolódó, más, ezért rövidebb bevezetés előtti procedúrát igénylő utasításokat, segédkönyveket is módosítani kell, a két "naggyal" lehetőleg összhangban. Így nem fontos hétvégén csinálni az E1-MRF-akármi módosítását, de az fontos, hogy megadott határidőre kész legyen, s ha ehhez hétvégén van alkalmunk, akkor akkor.

 

Persze végülis mondhatnánk(?) azt, hogy nem megyünk tanítani, nem íratunk és ezért nem javítunk dolgozatokat... Vagy azokat kéne (rendszeresen!) hétvégén csinálni. Ez hadd maradjon a mi gondunk, hogy mit mikor. Tulajdonképp bizonyos értelemben nem is fontos, és nem is lehet időhöz kötni. Mert, bár most otthon vagyok és nem dolgozom, mégis egy kicsit dolgozom is. Vagy amikor szabadidőmben pénzért besegítek, akkor csak vezetek, és "nem dolgozom" (mármint a főállásomban), de az ott tapasztaltakat (jó szándékkal és céllal) felhasználom a főállásomban is, tehát mégiscsak "dolgozom". Gondolj csak bele, a járművezető esetében is van ilyen, hisz vezetni akkor vezet, amikor kell, és nem is teheti meg, hogy majd máskor csinálja, ha lesz hangulata, de nagyon sok kolléga gondolkozik egy hibán, veszélyhelyzeten, baleseten, akármin, vagy megbeszélik szabadidőben. Akkor ők sem dolgoznak, és mégis, ha ez később segít jobban végezni a napi munkájukat. Egy a fontos, a járművezető amikor kell biztonságosan, és ha lehet eseménymentesen vezessen, a szabályok pedig minél jobbak legyenek, és hát ilyen az élet, akármikor is írták őket, ez utóbbihoz kell "ihlet" is. Hidd el, mi is tudjuk hol és kivel tölteni a hétvégéinket, de tudomásul veszük, hogy amikor munka van, akkor munka van, és ez a vasútnál előrébb való egy csomó más dolognál. És félre ne értse senki, ezt nem panaszképpen montam, nem is én "hoztam fel" a témát, csupán a demokráciához az is hozzátartozik, hogy elfogadod, és ha nem muszáj nem teszel rá bíráló megjegyzést, ha valaki mások zavarása nélkül eltérő időbeosztásban éli az életét.

 

És most egy kicsit hadd képviseljem a másik oldalt is. Bár emlékeim szerint senki nem mondta, hogy a múlt szombaton bent dolgoztunk (ennyi erővel lehettünk volna valamelyikünk lakásán is), de valóban az irodában voltunk. Igen, egy nagy cégnél, főleg a versenyszférában általában nem vacakolnak az internethozzáféréssel, pláne, ha nem kerül jelentős költségbe és nem vonja el az időt a munkától, azaz mindig kész minden (ez dolgozói "öntudat" kérdése is, és ebben talán még van mit fejlődni nálunk, gondoljunk csak egy két késői vonathoz szaladásra, jegyvizsgáló lemaradására, vonat felesleges feltartóztatására, stb.). Ahol a munkához kell, ott fel sem merül, hogy adják-e, s ez azért többségében nálunk is így van, pl. tudtommal a diszpécsereknél van, s a döglött kutya nem kérdezi meg, hogy mit csinál rajta. De próbálna csak valaki bármikor arra hivatkozni közülük egy gebasznál, hogy elvonta a figyelmét a netezés.

 

Nem állítom, hogy minden diszpécser tökéletes, vagy mindenki más hülye, de sokaknak jelenthetne sajnos gondot a net a biztonság szempontjából, ezért nem biztos, hogy mindenhova meg kell és lehet adni a nethozzáférést. De mondjuk egy korszerű tartózkodóba esetleg belefér, főleg, ha nem lesz utána probléma abból, hogy mért csak egy, kettő, három, akárhány gép van, mikor így épp nem jutott valakinek hely, vagy nem szaladsz emiatt későn a vonatodhoz és töröd ki a bokád közben. Vagyunk ilyen fejlettségi szinten???

 

A korszerű munkahelyhez hozzátartozik a tisztességesen kinéző és felszerelt WC, azt hiszem, ebben nem lehet vita. Nézd meg, hogy néz ki a nemrég felújított Gödöllői tartózkodó. És azt MI tettük olyanná, együtt. Papír az elején volt, aztán eltűnt, talán figyelmetlenségből, talán azért, mert aránytalanul sok "fogyott". És kár arra hivatkozni, hogy mások is bejártak. Nem kellett kulccsal vacakolni, bementél a kóddal és kész. Hogy nem te, vagy ő, vagy ő tette tönkre? Jó, aki "idegen" bejutott, az honnan, kitől kapta meg vagy leste el a kódot? És Cinkotán a zárt WC-be ki jár be rajtunk kívül? Menj be nyugodtan bármelyik forgalmi WC-jébe átszerelés után, ha kell, csak vigyázz, hogy ne "megkönnyebbülten" kezdd el keresni a papírt, mert igen hamar nem leszel megkönnyebbült.

 

Lehet, hogy kényes a téma, és megint gigantikusan hosszú az írásom, de őszintén szólva én magam sem szívesen tennék a tartózkodóba számítógépe(ke)t nettel mindaddig, amíg ilyen elemi gondok vannak, és amíg hónom alatt egy gurigával kell szolgálatba jelenkeznem, mert a szolgálattevők és mások a céges juttatást elosztják és elrakják. Eszébe sem jut senkinek, vagy nagyon hamar "lebeszélik" róla, hogy közösként használja és a megfelelő helyre juttasson belőle. Mert nem az számára a természetes, hogy egy WC mindig fel legyen szerelve, hanem hogy azt a 20-40-100 forintot őrizgesse és hazavigye, mert különben még másé lesz. És sajnos ezeket is besegítés közben tapasztaltam... Nos, mégegyszer kérdezem: vagyunk már a megfelelő fejlettségi szinten???

 

Na, egy darabig megint nem szólhatok, mert ez legalább 10 hozzászólás, de nekem megérte!

 

Sziasztok!

Előzmény: sichonor (6852)