TZiky Creative Commons License 2006.04.07 0 0 2753
"A PM és az MNB nem is ért mindig egyet..."
Akkor légyszíves megadni a forrást amelyikben olvasható, hogy bármelyik említett szervezet a fogyasztói kosár tartalmának megfelelő változtatásával akarta az infláció mértékét a kívánt szintre csökkenteni.

"Tehát az infláció mértékét a fogyasztói kosárban található termékek árának változásával határozzák meg."
Ha valaminek a változására nincs ráhatásod, akkor azt a valamit nem tudod meghatározni csak jó esetben mérni...
Ha valami változásának mértéke csak és kizárólag a te tevékenységedtől függ,csak ebben az esetben lehet meghatározásról beszélni.
Ha valami változásának mértékére csak korlátozott ráhatásod van, akkor pedig befolyásolásról van szó.

"Van egy jó internetes kereső abba bele lehet írni a keresőszavakat és ott utána lehet nézni."
Például erre a lehetőségre gondoltál, ugye?

"Az inflációt az ún. árindexszel mérik. [ ... ] Fogyasztói árindex (CPI = Consumer Price Index):A mindennapi gyakorlatban talán a legfontosabb inflációs adat a fogyasztó árindex. Az infláció szó alatt általában a fogyasztói árak változását értik. A fogyasztói árindexet, vagyis a fogyasztói árak általános emelkedését, az ún. fogyasztói kosár alapján számolják." ( Kiemelések tőlem. TZiky )

"Nem kell, hogy a közgazdaságtan az alapmüveltséghez tartozzon, de akkor nem kell logikai bukfencekre ott rámutatni ahol nincs."
Az teljesen világos volt számomra, hogy tőled ez nem logikai bukfenc... Csak azt nem tudom eldönteni, hogy a közgáz órán való részvétel után egyszerűen csak hazudsz, vagy a híres szövegértelmezésed hagyott megint cserben... Lásd mérés, számolás vs. meghatározás...

Üdv:
TZiky:-))
Előzmény: NoCigi (2749)