Simply Red Creative Commons License 2006.04.05 0 0 769

A foton definíció szerint az az energiacsomag, amivel az elektromágneses tér KÖLCSÖNHATÁSba kerül egy fizikai objektummal, pl. az ernyővel.
 
Gyönyörűen összecsaptad, miféle elektromágneses tér van szerinted a világűrben ahol egy liter térfogatban még egy elektron sem található? Ehhez kellene egy kis elektromos tér meg egy kis mágneses tér ami elég gyorsan vátozik de csak akkor ha épp arra kóricál egy foton (fényimpulzus ha így jobban tetszik)

Akár hiszed, akár nem, az általad kifogásolt definíció tökéletes. Próbáld meg inkább megérteni. A makroszkopikusan mérhető elektromágneses tér sok fotonból áll. Ezt nem hasraütéssel találták ki a fizikusok, hanem volt két kísérleti jelenség, ami arra utalt, hogy az elektromágneses tér (mező) csak meghatározott nagyságú adagokban képes energiát leadni, ill. felvenni. Az egyik a fotoelektromos hatás, a másik a fekete test sugárzási spektruma (a fotoelektromos hatás magyarázatáért kapta Einstein a Nobel-díját). Remélem, utána tudsz ezeknek nézni, most nem akarok ezekről kisregényt írni.

 

Tehát egy darab foton egyszerűen egy nagyon gyenge elektromágneses teret jelent. Akkorát, amely teljesen megszűnik a foton elnyelődésekor.

 

És mit gondolsz a világűrben utazó energiacsomagod félúton az Andromédáról akkor nem is létezik?

 

De, létezik. Van egy nagyon gyenge elektromágneses hullám (más nézőpontból a foton valószínűségi hullámfüggvénye), amely terjed az Androméda felé. Annak a kérdésnek azonban nincs értelme, hogy "hol jár" éppen a foton, amíg nem hat valamivel kölcsön. Ezt a egyfotonos interferenciakísérletünkből tudjuk.

 

Előzmény: Astrojan (766)