toloba Creative Commons License 2006.04.04 0 0 446

Kövér László kijelentése miatt tiltakozik Mohácsi Viktória

2006. április 04. 15:30


Mohácsi Viktória, az Európa Unió Liberális Frakciójának képviselője amiatt tiltakozik, hogy Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke egy választói fórumon pozitív példaként említette a jászladányi iskola szegregációs gyakorlatát.

Közleményben tiltakozik Mohácsi Viktória, az Európa Parlament Liberális Frakciójának képviselője Kövér Lászlónak, a Fidesz választmányi elnökének egy berhidai választói fórumon elhangzott kijelentései miatt. Kövér a fórumon a jelenlegi kormány oktatáspolitikáját bírálva kiállt a kisgyermekek szegregálása, megalázása, megbuktatása mellett – állítja sajtóbeszámolókra hivatkozva Mohácsi.

Kövér László pozitív példaként említette a jászladányi alapítványi iskola szegregációs gyakorlatát, és azt mondta, hogy azt az intézményt, ahová többségében roma gyerekek járnak „iskolának nehéz nevezni” - hangsúlyozza a képviselő.

Mohácsi arra kéri közleményében Kövért, hogy kövesse meg roma honfitársait, de legalább azt a 101 roma gyereket, akiket szülei szándéka ellenére sem vettek fel a jobban felszerelt jászladányi alapítványi iskolába. Az Európa Unió és a nemzetközi szervezetek többször felhívták a figyelmet a roma gyermekek elkülönített oktatásának megengedhetetlen gyakorlatára – emeli ki a közlemény, amely szerint a sok évtizede berögződött elkülönítő gyakorlat miatt Magyarországon egy roma gyermek ötször-tízszer nagyobb valószínűséggel kerül az enyhe fokban értelmi fogyatékosoknak fenntartott intézményekbe, mint a többséghez tartozó társa.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Előzmények - Jászladányi iskolaügy
A jászladányi iskolaügy története 2001-re nyúlik vissza. A település önkormányzata úgy próbálta meg legalizálni a helyi iskolában a roma és a nem roma tanulók elkülönítését, hogy támogatta egy alapítványi magániskola létrehozását. A településvezetés 2002 márciusában döntött arról, hogy az önkormányzati iskolaépületben található 11 termet átad a magániskolának. Évek óta folynak a perek egyebek mellett a jászladányi önkormányzati és az alapítványi iskola szétválasztásáról.

http://hvg.hu/itthon/20060404mohacsi.aspx?s=hk