rezsoh Creative Commons License 2006.04.02 0 0 1139

charry!

 

szallas:

en igazabol a deli reszet ajanlom londonnak, mert az biztonsagosabb es megfizethetobb (most azon nem erdemes 20 fontot sporolni, hogy este 8 utan nem mersz kimenni az utcara mert a gang ott van). itt talasz szobat ugy 80-90 font korul/w. a lakasberles olyan 160-180 font koril van/w, s alltalaban a rezsit is neked kell fizetni a lakas utan (de neha mondjak azt is, hogy plussz 20 font hetente, s el van intezve a rezsi). ha lakast berelsz, akkor erdemes olyat kersni, ahol nincs vizmero (ritka), mert akkor egy havi fix osszeget fizetsz, s annyi vizet pocskolsz amennyit csak akarsz (mivel a viz irtozatosan draga).

kaucio altalaba 2 het vagy valami hasonlo... ha a szallast otthonrol foglalod, akkor mindenkeppen csak 1-2 hetre foglald, mert utanna a helyszinen ugyis fogsz talalni jobbat ha nem tetszik (es ha pl 2 hetre lefoglalaod, akkor 4 hetet kell ott laknod, mert a kauciot le kell laknod altalaban, nem adjak vissza. ez a period of notice, felmondasi ido.)

 

munka:

szerintem (ha nem fix melora jossz) mindenkeppen erdemes minden uata bejarni az elejen. munkakozvetitok (magan/allami) illetve hazalas a melok utan. ez csak azert jo, mert hat igazabol az elejen mindenki ugy van vele, hogy tok minegy mi, csak legyen valami, s aztan ha van jovedelmed mar nyugodtabban nezegetsz mas melo utan, nem aggodsz az utan, hogy csak fogy a penz es fogy. az igaz, hogy a munkakozvetitok lehuzzak az embert, de a minimalbert igyis-ugyis megkapod ha legalisan dolgozol (azt meg, hogy a munkakozvetito mennyit keres rajtad soha nem fogod megtudni, igy nem is idegeled magad :) ).

munkakereses: www.jobcentreplus.gov (allami), www.friday-ad-co.uk (nem munkakozvetito, csak irdetsi ujsag, de eleg jo), www.bluearrow.co.uk es meg sokan masok, csaka keress ra a neten, hogy "job allpy" vagy ilyesmi es kidobja.

abban az esetben ha oktatott vagy (skilled) szerintem erdemesebb a varosokat celba venni. ez azert jo, mert sokszor tele van skilled jobokkal de ninscen szakkepzett ember, aki vegezne (es kisebb a "konkurenciad). nekem is ez volt a szerencsem (de persze ez fugg a diplomadtol, papirjaidtol)

 

munka2:

ahhoz hogy melozz, kell egy NI number (National Insurance). ezt a munkaado intezi. valamint szukseges egy Home Office regisztracio. 70 font most. ez egyszeri regisztraios dij es erdekes mert csak nehany unios orszagbol jovoknek kell csengetni 70 fontot, barhonnan kispakisztanbol vagy mashonnan jovoknek nem... de hat ez van... spanking gorgeous!

 

fizu:

toled fugg. ha full time melod van, akkor minimalisan meg tudsz keresni ugy 180 font koruli penzt (ez kb minimalber kezhez). indulasnak, elso melonak jo, de sokkal-sokkal tobbet is tudsz keresni, csak kell egy jo angol es egy kis munkatapasztalat angliaban. ez a legfontosabbak kozze tartozik. ha ugyes vagy siman akasztasz egy olyan 5-600 fontot hetente( sot, nem is kell olyan ugyesnek lenni hozza, csak kitartonak), ami azert mar nem annyira rossz. de elsore semmikeppen nem fog osszejonni ez az osszeg, a lenyeg, hogy nem kell feladni!

 

sok sikert!!!

 

Sziasztok!

Érdekelne hol és hogyan lehet munkát vállalni Londonban hivatalos úton és hol lehetne utánnanézni részletesen?Mennyibe kerül a fizetéshez képest a bérleti díj a lakásnak és mennyi kaukciót kell előre letenni?Ha tud valaki kérlek segítsetek?Előre is köszi!Puszi mindenkinek!