A tegnapi vacsink:
SPENÓTOS KAGYLÓTÉSZTA
Hozzávalók:
25 dkg kagylótészta
3 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
20 dkg pulykamellfilé
só és frissen őrölt bors
1 dl tejszín
4 evőkanál krémsajt
1 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál puha vaj
½ csomag felengedett mirelit spenótkrém, lecsöpögtetve
1 dl száraz fehér bor
frissen reszelt szerecsendió
a tálaláshoz reszelt provolone sajt
Elkészítés:
Vizet engedek a tésztafőző fazékba, teszek hozzá sót, és elkezdem felforralni.
Amíg a tészta főzővize melegszik, előkészítem a mártás hozzávalóit. Az újhagyma fehér szárát vékonyan felkarikázom, aztán félrerakom. A fokhagymával sincs sok teendő: megpucolom, és finomra zúzva magam mellé készítem. Ezt követően apróra felkockázom a pulykamellet, megsózom, megborsozom, és félreteszem.
Egy serpenyőben kevergetve puhára sütöm az olívaolajon a pulykamell-falatokat, majd félreteszem.
Ha forr a főzővíz, beleteszem a kagylótésztát, és haraphatóan puhára főzöm.
Mialatt a tészta fő, elkészítem a mártást. pulykahús helyére beleöntöm a serpenyőbe a bort, megvárom míg elsistergi az alkoholtartalmát, aztán jöhet a többi hozzávaló egymás után.
Először az újhagyma, majd a fokhagyma kerül a serpenyőbe, végül a spenót. Néhány percig kavargatva főzöm a hagymás-fokhagymás spenótot, majd hozzáöntöm a tejszínt és a krémsajtot. Megsózom, megborsozom, reszelek bele szerecsendiót is. (Ha szükséges, hígíthatjuk a mártást még kb. 1 dl tejszínnel vagy a tészta főzővizével.)
Amint ezzel is megvagyok, hozzáadom a megsült pulykamell-falatokat a mártáshoz, és az egészet 1-2 perc alatt felforralom. A megfőtt tésztát lecsepegtetem, és beleforgatom a spenótos, húsos mártásba.
Tálaláskor a tésztát megszórom reszelt provolone-sajttal, még egyszer megborsozom, és ehetünk.
Ez se lehet rossz:
Spenótos penne
Hozzávalók:45 dkg mirelit spenót
25 dkg ricotta (túróféleség)
25 dkg natúr krémsajt
1/2 dl tejszín
30 dkg kecskesajt
15 dkg füstölt, főtt sonka
40 dkg penne
4 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 csipet cayenne bors
2 evőkanál apróra vágott bazsalikom
pici szerecsendió
1 marék fenyőmag (fenyőmandula) pirítva
Azzal kezdem, hogy bekapcsolom a sütőt 220 fokra (gázsütő 7-es fokozat), majd a tésztafőző edénybe vizet engedek, picit megsózom és felteszem forrni. Közben összeállítom a spenótkrémet. Lenyisszantom a 45 deka mirelit spenót zacsijának a tetejét- ha reggel átköltöztetem a mélyhűtőből a hűtőbe, akkor estére felolvad és a mosogató fölött belekanalazom a tavasziasan zöld pépet egy szűrőbe. Alaposan lecsöpögtetem, és mehet is a turmixgépbe. Teszek a spenóthoz 25 deka ricottát. Ezt az eredetileg olasz, de már Magyarországon is gyártott túróféleséget nagyon szeretem a tésztákhoz: állaga simogatóan krémes, íze visszafogottan lágy és hűtőben jóval tovább eltartható, mint a mi tehéntúrónk. A spenótkrémhez jön még 25 deka natúr krémsajt, fél deci tejszín, 4 gerezdnyi apróra vágott fokhagyma, 1 csipet cayenne bors, néhány reszelésnyi szerecsendió és 2 evőkanálnyi apróra vágott illatos bazsalikom. Aztán mielőtt megsóznám a pépesre turmixolt, harsányzöld krémet, még hozzákeverek 15 deka apróra vágott, füstült, főtt sonkát is. Ilyenkor már lobogva forr a tészta fízővize, és amint beleöntöm a 40 dekányi pennét, be is állítom aż órát, hogy a dobozon megjelölt időnél ne főjenek tovább a tésztacsövek. Egy száraz serpenyőben aranyszínűre pirítok egy nagy maréknyi fenyőmagot, és megreszelek 30 deka kecskesajtot is. A kifőtt, lecsöpögtetett tésztát beleöntöm egy kivajazott, 1, 5 liter űrtartalmú kerámia sütőtálba, aztán összekeverem a sonkakockás spenótkrémmel, a megpirított fenyőmaggal meg a kecskesajt felével. Szépen eltapicskolom az egészet, hogy egyenletesen töltse ki a tálat, és miután a tetejét meghintettem a maradék sajtreszelékkel, betolom a sütőbe. 15 perc múlva, amikor a sajtkéreg már rotyog a spenótos penne tetején, mind a négyen megállapítjuk, hogy íncsiklandozóan tavaszváró illat tölti be a konyhát.