Kele64pisti Creative Commons License 2006.03.29 0 0 10211
Magyarországot a felsoroltak közül csak hollandiához lehez hasonlítani, területi és népességi adatok alapján. A többi állam nagyobb nálunk. gazdasági erő (GDP) viszonylatában pedig egyiket sem. Hollandia azonban - mint volt gyarmattartó - eléggé gazdag és ráadásul tengeri hatalom is.
Légierőben azonban uj gépei mondhatni nincsenek, csökkentik erejüket. A harci erő gerincét képező F-16 beszerzések még a kétpulusú világ szembeálláskor kerültek rendszerbe. Azokat azonban normálisan karbantartás, fejlesztik. A csapatrepülöket viszont fejlesztették és NAH-64 Apache csatakopterekkel látták el.
A szárazföldi haderő Leo-inak számát szintén csökkkentik. Németország, belgium és hollandia pld ugy csökkenti költséget, hogy a három ország egy időben csak egy légvédelmi központot üzemeltet a három ország légtér ellenörzésére.

Nekünk azonban csehország, portugália, szlovákia, szlovénia szintjét kell számításba venni. Ezek az országok hasonlítanak legjobban hazánk területi, népességi és gazdasági adataira.

Pld: A csehek légiereje annyiban erősebb, hogy a gripenjeik mellett gyártottak 72 alca-t amiből kb. 30-at hasznánnak. Az államadóságuk terhére vettek Mi-24/35 csatakoptereket és Mi-17 szállítókat, ez vagy másfél évtizedre megoldja a problémáikat. Már csak a szállítóflotta korszerüsítése hiányzik, de ott már a C-27 Spartanok beszerzése felé kacsintgatnak.

Tehát nem cseszték el az orosz államadósukat. A MIG-21-es gépiket végletekig kihasználták és a hazai ipart támogatták az ALCA gyártásával. Azért probléma a több tucat konzervált ALCA, hiszen még mindg nincs külföldi vevő, és mondhatni áll az egész Aero vodochody...
A girffjeik nem alkalmasak közös müveletekre NATO pk-ság alatt, csak légtérvédelemre, de Ők nem is ajnlottak fel gépeket.

Szárazföldi erőkben nagyon nem vagyok otthon, átengedem másoknak :-)
Előzmény: aviator_eto (10210)