Törölt nick Creative Commons License 2006.03.28 0 0 10177
1. A NATO-nak fennállása alatt hány olyan valószínűtlen tagja volt (Görögországot és Törökországot most leszámítva), mint amilyen Románia, Szlovákia, Bulgária, vagy éppen Magyarország? Na, esetleg Portugália még a salazari időkben. Hát most pontosan ennyivel nőtt az ilyen valószínűtlen eseményeknek a jövőbeli valószínűsége...

2. De, ugyanezt eredményezték már 1913 előtt is.

3. Ez igaz, szomszédainknál már évtizedek óta megvan az érzelmi megalapozottság, csak kicsit kéne beerősíteni a magyarellenes retorikát, és kész is lenne a háborús hangulat. Vagy szerinted a szerbek-horvátok évtizedekig készültek az egymás elleni háborúra?

4. Lásd Szerbia gazdasági helyzetét 1991-ben.

5. Hát, azért a szerbek időnkint vontak össze annyi tankot a Vajdaságban (tudom, tudom, nem ellenünk, hanem a horvátok ellen), mint amennyi a Magyar Honvédségben összesen volt akkoriban... (pedig akkor még jóval több volt, mint ma)

6. Jelenleg semmi. Nem is azért írom ezeket, mert olyan hűde valószínűnek tartom az ilyesmit. Lakásbiztosításom is van, és az se azért, mert biztos vagyok benne, hogy holnap leég a lakásom. El se bírom képzelni, hogy hogyan éghetne le. De azért jobb félni...

Ilyen helyen vagyunk, románok, ukránok (lehet, pár év múlva már megint oroszok), szerbek stb. között. Ha tíz év múlva lesz valami irdatlan válság a világban, szétesik az EU, vagy nem esik szét, csak meggyengül, vagy akármi, akkor késő lesz hadsereget építeni. Most kéne erre költeni, amíg béke van, és nyugi.

Azzal egyetértek, hogy most nincs veszély, csak azzal nem, hogy ennyire biztosan ki lehetne jelenteni, hogy tíz év múlva se lesz. Az meg számomra még nehezebben érthető magabiztosság, hogy "majd a NATO meg az EU úgyis megvéd minket". Mert vagy nem véd meg, vagy benyújtja a számlát (és akkor jobb lenne minél kevésbé igénybe venni).

Aztán lehet, hogy tévedtem, na bumm, addig is volt egy normális hadseregünk, és mégse volt rá szükség. It's a problem we wanna have, ahogy a művelt kínai mondja.
Előzmény: Kele64pisti (10175)