Kele64pisti Creative Commons License 2006.03.28 0 0 10161
Szerbusztok!
Örülök a vitának.
Elnézést, de néhány levélre összevontán reagálnéák.
1. nincs müholdunk. Igaz. De egyáltalán nem hiszem, hogy a Magyar Köztársaság nem kapna akár már ma is megfelelő adatokat kozmikus felderítési és humint forrásokból a környező országok védelmi erőiről, képzettségi állapotáról stb. Erre való katonia szervezettel rendelkezünk. Még honlapjuk is van :-)

2. Görög-Török. NATO parancsnokság alatt a görögök az uzo-t a törökök meg a rakit ajángatták, sőt legutóbb az olimpián emlékeztek e rá, hogy tapsoltk meg a görögök a török küldöttséget. persze ez emlékeztet a magyar-román viszonyra, de talán mégse..
A NATO államok igenis elég sokat tettek, hogy ne fajuljon háborúvá a török-görög
ellentét.
Az egymás elleni állig felfegyverzett hadseregről csak annyit, hogy az országok földrajzi mérete és a népességük is is kicsit más.

3. Román-magyar. A Varsói szerződés idején, és most a NATO idején is a két hadsereg a lehető legnormálisabb viszonyban volt/ és van egymással. A román és a magyar népet is rettentő sok száll köti egymáshoz, és egyszerűen az ellenségeskedésnek nincs, se gazdasági, se vallási és mostmár lassan úgy néz ki, hogy az ott élő nemzetiség megvédésére sem célja. Remélem, hogy mindenki megérti, hogy a hazánk kiterjedése az EU tagsággal - ha Románia is belép, akkor az atlanti oceántól a fekete tengerig terjed. Romániának ugyszintén. Az már, hogy milyen nyelvet beszélünk, milyen kultúrális örökséget ápolunk az már mindannyiunk belügye.

4. Haznák letolt gatyája. Nem azt írtam le, hogy jól van minden. A legalább 2 bázison 2 repezrednek (2 wing) ezredenként 2 század (sq) harcászati gépre van szüksége az országnak minden katonai szakértő szerint. De hiába, ha a politikát ennek finanszirozására nem lehet rákényszeríteni. És ez azért van mert nincs fenyegetettség. Szárazöldi erőkből a már korábban is említett egy nehéz"dd és 2-3 békefenntartó, területvédő dd. ennél több nem kell. Valaki azt írta le, néhány hete, hogy az egyik dd pk-val beszélt, és szerinte kb 20-30 évig nem lesz hazánk fenyegetettsége nagyobb. Szerintem is igy van. Ekkora erővel, ha a környező országokal szövetségi rendszerben (ukránok is nato tagok szeretnének lenni) teljesen felesleges nagyobb hadsereg fenntartása. Az ütöképesség már más lapra tartozik.

4. A terrorizmus fenyegetése, sokkal nagyobb veszélyt hordoz, mint az hogy a környező országok valamelyike, vagy többen megtámadnák hazánkat. Ennek esélye gyakorlatilag 0.

Kele
Előzmény: st_patrick (10158)