CarloB Creative Commons License 2006.03.24 0 0 26323
Ùszónövények:

 

Fény és beárnyékolt részekkel egy akvárium mély hatást kap és igy még vonzóbb lesz, árnyékoláshoz úszónövényeket kell használni. Ùszónövények gyorsan nönek és ezáltal sok felesleges anyagokat mint nitrát/foszfátot a vizböl eltávolitanak. Ezáltal az algáktól elveszik az életfeltételükhöz szükséges anyagokat. Ùszónövényeket az algák elleni biológiai harcban, még csakis nagyon ritkán vetnek be. Ùszónövények a legtöbb esetben nagyon igénytelenek és majdnem minden akváriumban fejlödnek. De rendszeresen ritkitani kell, hogy más növényektöl ne vehessenek sok fényt el.

 

 

Ceratopteris thalictroides   (LINNAEUS, 1753; BRONGNIART, 1821)

(korábban: Ceratopteris thalictroides spec. filiformis)

Familia: Pteridaceae;   Genus: Thalictrum;  (Feinblättriger Sumatrafarn)

A Horn - Zsilinszky Akvarisztikában: Sallangos vizipáfrány;

 

Hazája: az egész trópusokon és subtrópusokon elterjedt; a trópusi Amerika, Nagy Antillák, Kelet-Afrika, Kelet és Dél Àzsia, èszak Ausztrália;

 

Jellegzetesség:  Finoman szét ágazott levelek; átmérö 60 cm -ig. A gyökérzet hossza: 30 cm. Szaporitás:  Sarjakat hoz a levél széleken. Kultúra:  Igénytelen, ha elegendö tápanyag a rendelkezésére áll; csoportosan a hátsó részéhez az akváriumnak, 40 cm viz oszlop(magasságtól) a talajba beültetve vagy úszónövényként sügér akváriumokhoz nagyon megfelelö.

 

A legtöbb esetben a növény gyorsan növekedik, de az adagolása CO 2 -nek a növekedés serkentéséhez idönként szükséges lehet. Kinö nyitott akváriumokból, és szép viz alatti leveleket is nevel. A finoman szét ágazott levelek nagyon csinosak és egy jó kontrasztot képeznek más levélformákhoz. Jó megvilágitással gyorsan növö; és az algák növekedését korlátozza mivel a sok tápanyagot a vizböl felhasználja. Pontosan ezért Ceratopteris thalictroides egy jó kezdönövény; - és a legszebb Ceratopteris faj az akváriumokhoz.

--

..ajánlott kedves vizinövény, és egy kis vizen úszó darabocskából az egész növény kifejlödik...(CarloB)

Előzmény: sipirc (25585)