Infós Creative Commons License 2006.03.16 0 0 6779

Egy bizonyos frekvencia feletti sugárzás esetén (asszem valahol a hosszúhullámú sávban) már nem verődik vissza a földről a jel, hanem elnyelődik. Az amplitudómodulált jeleknek megvan az a hátránya, hogy a zavarok könnyebben rászuperponálódnak így az adás élvezhetetlen lesz, az főleg a zenei adásoknál zavaró.

A Roxy, Rádió1, Slágerrádió stb. FM jelek, a 100 MHz körüli tartományban foghatóak, ennek okát csak a jó Isten és az ORTT tudja. Nyilván azért választották a rádiók a frekvenciamodulált jeltovábbítási módot, mert így őrizhetik meg a jel tisztaságát, a zene élvezhetőségét. Így elkerülhetőek az AM rádióknál (Kossuth, Calipso stb.) megfigyelhető u helyett jú hangok, amik ennek a jeltovábbításnak a tipikus hátrányai.

Mivel az FM hullámok könnyen elnyelődnek (igaz nem annyira, mint a GPS-nél használt GHz-es tartományba eső jelek), a rádióadónak (Kab-hegy, Széchenyi-hegy, Tokaj, Komádi stb.) csak egy viszonylag kis sugarú körben foghatóak, ellentétben az AM csatornákkal. Ezért az FM adók a föld alatt kevésbbé élvezhetőbbek. Az Antenna Hungária Rt-vel (http://www.ahrt.hu/) és a kedvenc rádiócsatornáddal kell felvenni a kapcsolatot, hogy metróállomásonként egy-két adót telepítsenek, így élvezetes lehessen az utazásod. Tekintve, hogy a metró mélyépítéssel készült, fúrt alagútban halad hosszú távon, a mélyben nem hallgathatóak a fent említett rádiók, ellentétben pl. a kéreg alatt vezetett, felszínről épített Szentendrei Hévnél, ahol azért egy-két helyen bejön az adás: érdekes, ahogy a Batthyány tér felé haladva egyes részeken kicsit lehet hallani az adót, de a Margit-híd megállóhelyen is, ha jó helyen állsz meg. :)

 

 

Még egy kis adalék:

A Pannonnak, Vodafonnak megérte, hogy teljesen le legyen fedve a metróhálózat. Ugyanígy döntött a BKV is (illetve az egyik Kft-je), hogy telepít rádióadókat a föld alá, hasonló okokból.

Előzmény: tweety83 (6777)