Álomgyár Creative Commons License 2006.03.14 0 0 5
Jellemrajz

Gálvölgyi alighanem az a meggyőzőséses kádári kommunista, aki a szocreál idők háromhatvanas kenyerét visszasíró népigényt testesíti meg. Megkockáztatom: nem is konformizmusból, hanem igazi káder-meggyőződésből.
Számomra az egész jelenség bordózoknistól, szélesnyakkendőstől, pecsétgyűrűstől ijesztően anakronisztikus. Két lábon járó hetvenes évek minden szófordulatában, gondolati rezdülésében, humorvilágában. Lánchíd konyak és Barbon szagát képzelem köré. Szocialista, munkás-paraszt, vállveregetős kedélyeskedés, összekacsintós, cinkos heherészés, ha ne adj' isten kultúráról, vagy bármi olyasmiről van szó, amit nem ért egészen pontosan. Ezek a dolgok pedig számosak.
Politikai (magán?) agit-prop akciói rendre szélsőségesek (Ld: Kende könyv), elhibázottak, amelyek után kínos magyarázkodásokba bonyolódik, ha megfeddi értük a Párt. Néha pedig maga a Párt használja őt, mint afféle felhúzható Jancsi bohócot. Lásd az itt beidézett cikkben:

"Sikoltozott a nőtagozat Gálvölgyi János láttán, amikor Hiller István pártelnök, Gurmai Zita nőtagozati elnök és Dobrev Klára átnyújtotta neki a Közéleti díjat, amit tehetsége, emberi tartása miatt szavaztak meg a lányok, asszonyok.



"Gálvölgyi János Kossuth - és számtalan más - díjas színművészt tehetsége, emberi tartása miatt ismerték el és szavazták meg díjazását a lányok, asszonyok - akiknek jó része ugyan részt vesz a tagozat munkájában, ám nem párttag. Amikor Hiller István pártelnök, Gurmai Zita nőtagozati elnök és Dobrev Klára átnyújtotta neki a Közéleti díjat, olyan tapsorkán és sikoltozás kísérte a ceremóniát, amiért bármelyik rocksztár megirigyelhetett volna." (Forrás: Mszp.hu)

Lábjegyzet:

* Közéleti díjat nem csak az MSZP nőtagozata osztogat.
* Első közéleti díját az MSZP nőtagozata tavaly adta át, nem tudjuk, kinek.
* Egy párt elnöke örül, ha híres emberrel, de nem egy másik politikussal fotózzák a választások előtt.
* A díjakat úgy általában nem feltétlenül kell átvenni. "

Forrás: index.hu

Engem a fentiekből különösen az "emberi tartás" szókapcsolat ragadott meg.