b0b0 Creative Commons License 2006.03.09 0 0 61

Az Európai Bizottság támogatja a szintetikus üzemanyagok fejlesztését és használatuk elterjesztését. Az autógyártók és az energiatermelők közös szövetséget hoztak létre a korszerű üzemanyag minél gyorsabb piaci bevezetésére.
Günter Verheugen bizottsági alelnök az autóipar képviselői előtt jelentette be: Brüsszel támogatja, hogy a szintetikus üzemanyagok minél előbb betörjenek az EU üzemanyag-piacára. A gázból, bio-üzemanyagból, szénből kifejlesztett szintetikus üzemanyagok segíthetnek a megnövekedett üzemanyag-szükséglet kielégítésében.

A szintetikus üzemanyagok használatát támogató szövetség (Alliance for Synthetic Fuels in Europe) alakuló ülésén jelen voltak a Renault, a Royal Dutch Shell, a Sasol Chevron, a Volkswagen és DaimlerChrysler képviselői.

Az alakuló ülés részvevői egyetértettek abban, hogy a szintetikus üzemanyagok csökkenthetik a kőolajtól való függőséget, s annak a folyamatnak a minél gyorsabb, zökkenőmentes végbemenetelét, amelynek során az ipar költséghatékonyan tér át a hosszabb távon használható megújuló energiaforrásokra.

Az EU elnökségét betöltő Ausztria környezetvédelmi minisztere bejelentette: Ausztria a prioritások közé sorolta a szintetikus üzemanyagok - főleg a biomasszából származók - piaci részesedésének növelését.

Az EU mezőgazdaságért felelős biztosa, Mariann Fischer Boel arról számolt be, hogy Brüsszel még az idén felülvizsgálja az uniós bioüzemanyag-direktívát és megtalálja azokat a szabályozási eszközöket, amelyek segítségével növelni lehet az új üzemanyagok iránti keresletet.

Az EU a biomasszából származó üzemanyagot részesítené előnyben, nem a gázból vagy szénből származókat, hiszen azok esetében a legkisebb a széndioxid-kibocsátás. Brüsszel ezért elkötelezett támogatója a második generációs bioüzemanyagok fejlesztésének és piaci bevezetésének.