zsandár Creative Commons License 2006.03.05 0 0 5

 

A napokban írtam a másik pincés topicba,engedelmeddel bemásolom.

 

Sziasztok!

Én is építettem egy borospincét saját kezűleg tavaly ősszel,mondjuk ebben semmi különleges nincs ha csak az nem,hogy meglévő épületben közvetlen az alap mellett leásva kellett megoldani.

A pince nem nagy, kb 10 nm.Az alsóépület meg 26.Mivel eddig a borok egy gyatra hőszigetelésű farostfalú "3x3 méteres dobozban" voltak az alsóépületen belül ,ezért  döntötem a pince mellett és igy a pince feletti rész is hasznos területté vált.

Eredeti végzetsségem építőmérnöki/egy percet sem dolgoztam benne/,de annyira még emlékeztem,hogy nem igazán ajánlott az alap közelébe és főleg mellé leásni.Sok tanakodás és rengeteg bor megivása után csak belefogtunk.Először lefúrtam földfúróval 3 méterre megnézni,hogy van- e víz.Szerencsére nem volt pedig alföldi városban lakom,de szerencsére partos részen.Szigetelni így nem  kellett a pincét.Ennél esősebb év meg nemigen lesz,mint a tavalyi.

A biztonság kedvéért először a pince felét ástuk ki ,elég nyomasztó volt 2,7 méterre a talajszinttől lenni,úgyhogy felettünk szabadon látható volt az alap,mely nem beton,hanem tégla volt és csupán az alatta levő agyagrétegre támaszkodott.Ásó,lapát,talicska ,ajtón ki.Eléggé hülyén nézett ki,de lebontani az épületet és a pince után újraépíteni horribilis összeg lett volna.Megjegyzem a talajjal szerencsém volt ugyanis kb 50 cm feketeföld után jó kötött ,földnedves agyagréteg jött ami vízzáró és állékony is egyben.Homok vagy egyéb laza talaj esetén bedőlt volna a fal.

Ezután pallókkal bezsaluztuk,térháló,zsaluk kitámasztása és betonozás.3 lapát sóder-1 púpos lapát cement.Atombiztos..Utánna másik fél kiásása betonozása.Elég volt az ajtón betalicskázni a betont és a 15 cm széles résbe öntögetni, tömöríteni,de megérte.

Hőszigetelése tökéletes a boroknak .A hőmérséklet 12-17 fok közt marad.Tetejét a következőképp szigeteltem alulról felfelé:Lambéria,a gerendák közt a lambérián nikecell,légréteg,a gerendákon hajópadló.

Mikor kész lett ,utánna találtam a neten egy céget akik -akár a nappaliban -is megcsinálják a borospincét /max 12 nm nagyságban/.

Igényesen dolgoznak,áraiktól  azonban hanyattestem.A sajátomat a töredékéből kihoztam.:-))