Abulafia Creative Commons License 2006.03.05 0 0 59
A császárral igazad van. Nem gondoltam végig.

Nyilván minden tulajdonságunknak van genetikai alapja csak ettől még nem biztos, hogy megváltoztathatatlan. Félreértés ne essék nem állítom, hogy mindenki egyenlő képességekkel bír csak az ösztön szót szeretném ezügyben korlátozni.
Ha mondjuk megvizsgáljuk az IQ örökölhetőségét azt különböző becslések szerint 0,2-0,7 között találjuk. Ez azt jelenti, hogy a populáció IQ változatosságát 20-70 %-át genetikai faktorok okozzák a maradék 80-30 %-ért viszont a környezet illetve a kettő interakciója tehető felelőssé. Ilyen mértékű környezeti függés esetén megbélyegezni az alacson IQ-jú gyerekeket azzal, hogy öröklötten hülyék felelőtlenség hiszen neveléssel igenis befolyásolható az IQ.

Egy másik fontos dolog, hogy az IQ teszteket eredetileg arra hozták létre, hogy a tanulási, koncentrációs nehézségekkel küzdő gyerekeket kiszűrjék az egészségesek közül és megfelelő felzárkóztató képzést kapjanak. Manapság viszont egészséges felnőtteket sőt a MANSA-sok egyenesen a felső 5 %-ban levő úgymond "zseniket méricskélnek vele. Ez kicsit olyan mint mérleggel távolságot mérni. Valamit mutat de senki sem tudja mit jelent.

Nem vitatom, hogy az agressziónak is van örökölhetősége ilyen értelemben lehet ösztön de az agressziót és az IQ-t/iskolázottságot mint egymást kizáró vagy meghatározó tényezőknek tekinteni nem szerencsés.

A.
Előzmény: Törölt nick (58)