werk25 Creative Commons License 2006.02.25 0 0 6744
Az LIII/A típusú /fantázia/ mozdony modell leírása

Az LIII/A mozdony modell az LIII-as BHÉV mozdony alapján 1/20 méretben lett megépítve. Jelentős különbség az alvázon elhelyezett készülékek, a kettős zárlámpa megléte, a tető kialakítása, és a légrendszerben keresendő (keta, zbr, D2). A méretek nagyjából megegyeznek az eredet jármű méreteivel.

A modell fontosabb adatai:

Modell teljes hossza

420mm

Kocsiszekrény hossza

370mm

Modell szélessége

145mm

Tengelytáv

210mm

Kerékátmérő

50mm

Modell tömege /akkumulátorokkal/

6.5kg

Motorok száma

2db sorba kötve

Működtető feszültség

12V/főáram/ 12V/akkumulátor/

Egyéb adatok:

A modell alváza rézlemezből hajtogatott U profilú gerendákból áll. Az alvázon lévő berendezések is többségében rézből készültek /csapágy villa-tok, laprugó, fékrudazat, vonó ütköző készülékek, légsűrítő stb./ kivéve a kerekek, tengelyek és a légtartályok, amik vasból lettek legyártva.

A motorok az egyik oldalon marokcsapágyakon keresztül a tengelyekre, a másik oldalon merev felfüggesztéssel az alvázhoz kapcsolódnak. A hajtás fogaskerék áttételen keresztül történik. A tengelyek végein zárt golyóscsapágyak vannak. A fékrudazat /sajnos/ csak kézzel működtethető.

A kasztni bakelit lapokból áll, amire falécek lettek ragasztva. A padló faborítású. Az összes ajtó nyitható. A készülékajtók mögött kaptak helyet az elektromos berendezések. /relék, akku stb./ A vezetőállások kialakítottak. A tető csak fából készült ami levehető. A tetőn a szarvas biztosítók, és az áramszedő szintén rézből készültek. A mozdony a tápfeszültséget a szedőn keresztül kapja, ami kézzel működtethető.

A modellben 12V-os akkumlátorok vannak, melyek a fényszórókat, a zárlámpákat, a belső világítást, a légsűrítő hanggenerátorát, a sípot, és ezeknek a vezérlő reléit működteti. Egy külön távirányítóval lehet a külső-belső világítást, és a sípot vezérelni.

A mozdony sebessége elegendő hosszúságú pálya hiánya miatt még nem lett lemérve.

Varga MELA Zoltán