tkacsa Creative Commons License 2006.02.10 0 0 62
Városnézés ingyenbiciklin(parizs) Népszabadság 2006. február 2.

Háromezer darab, ingyen használható kerékpárt helyeznek el 2007-ben a párizsi metróvonalak kijáratainál. A városnéző turistáknak szánt járművektől egyrészt a zsúfoltság némi csökkenését várják, másrészt az ingyenbicikli turistacsalogató látványosság lehet.

A kerékpárokat 200 metróállomás kijáratánál helyezik majd el, használat után pedig az úti célhoz legközelebb eső állomásnál kell leadni azokat. A szolgáltatást a városháza a járműveken elhelyezett reklámokból kívánja finanszírozni.

Lyonban már évek óta gördülékenyen működik a kétkerekű módszer, ott naponta tizenötször is használnak egy-egy kerékpárt. Az ötlet egyébként Koppenhágából származik, ott a 90-es években vezették be a módszert. A bicikliket pénzbedobós lakat őrzi a hipermarketek bevásárlókocsijaihoz hasonlóan, a visszavitt kerékpárral a pénz visszakapható.

Magyarországhoz legközelebb Bécsben próbálkoztak a turistakerékpár bevezetésével, felemás sikerrel: a rózsaszínre mázolt biciklik itt is népszerűek lettek, de nemcsak a vendégek, hanem a "gyűjtők" körében is. Több honfitársunkat is feltartóztatták a határon, amint a tetőcsomagtartóra szerelt in-gyenbringával próbált kihajtani Ausztriából. (H. M.)