kulisz Creative Commons License 2006.01.31 0 0 13136

A megyei földhivatalok és/vagy FÖMI dolga a geoédéziai alappontok (köztük a vasbeton mérőtornyok) rendszeres helyszínelése, karbantartása. Ütemtervük van rá, amit aztán vagy végrehajtanak vagy nem (pénzhiány, emberhiány, benzinhiány, kifogás mindig található).

 

Egy vasbeton mérőtoronynál az a kérdés, hogy mi tartozik a fenntartásba, földmérési szempontból persze. Szerintem kb. az, hogy ne dőljön össze (ez a veszély nemigen fenyegeti őket, hiszen masszívan meg lettek építve, a mozdulatlanság hosszú időn át alapkövetelmény), és hogy fenn a mérőasztal rendben legyen, a tirpód jó állapotban legyen, illetve lenn középen az alappont, valamnt hogy fel lehessen menni, vagyis a létra jó állapotban legyen). Magyarul, ha kell a geodéta fel tudjon menni, és ott méréseket végezni. Azt is el kell mondanom, hogy a gyakorlatban ma már egyre ritkábban fordul elő, hogy valóban méréseket végez valaki a toronyban.

 

Megkeresni a "hivatalt" ilyen biztonságossá tétellel kapcsolatban szerintem nem túl sok sikerrel bíztat, de ha valakinek van kapcsolata a FÖMI-nél informálisan utánaérdeklődhet, hogy mi is a helyzet. (talán én is fel tudok hajtani valakit, ha gondoljátok)

 

Vagdalthús kezdeményezése több eredménnyel kecsegtet, nekem is tetszik az ötlet.

Előzmény: Joeyline (13131)