babarczyeszter Creative Commons License 2006.01.30 0 0 2659

Kedves Kísértet,

 

szép, hogy címet adsz az alkotásaidnak,  de helyénvaló ez itt? Mintha nem eszmét cserélni, hanem kinyilatkoztatni szeretnél.

 

Nem én nőciztem, hanem te. Én csak összefoglalást adtam a te nőcizésedről. A marxista politikatudóst sem gyanusítottam egy pillanatig sem azzal, hogy szexuálisan érdeklődne irántam, azt pedig biztosan tudom, hogy miért haragudott rám: azért, mert nem írtam alá egy petíciót, sőt visszaírtam a listára, ahonnan kaptam, hogy az én nevemben lehetőleg ne írjanak ilyesmit, mert nem értek egyet vele (és kifejtettem, miért nem). Futó gondolat volt kettőtök azonosítása, amelyért ezúton is elnézést kérek mindkettőtöktől. Soha nem gondoltam, hogy a te haragodnak okod volna bármiféle szexuális frusztráció, és nem is állítottam ilyet. Azt állítottam, hogy az általad használt érvekkel (hm... vajon használható ez a szó itt?) még sosem támadott meg engem senki, kivéve a hivatkozott politikatudós listán elengendett szitkát (kb: ki-ez-a-hülye-picsa-és-hogy-mer itt-visszabeszélni?). Eleddig ismeretlen élményben részesítettél azzal, hogy a nőségemet és a kifogásolhatóságomat összehoztad. Kifogásolhatónak találtak már azért, mert zsidó vagyok, mert nem vagyok eléggé zsidó, mert ironizálók, mert nem vagyok elég vicces, mert liberális vagyok, mert nem vagyok elég liberális, mert konzervatív vagyok, mert nem vagyok elég konzervatív. Hogy valakinek legfőbb fegyvere az az állítás legyen, hogy nyilvánvalóan nem értek semmihez, csak a gyerek pelenkázásához, és mars vissza a konyhába -- ez nekem új. Egy régi toposzt új metaforaként, személyesként megélni -- ez az emberiség közös kincsének örök aktualitására ébreszt rá, ez a rácsodálkozás és az újrafelismerés legmélyebb élménye, ha nem részesítesz benne, talán örökre kimarad.  Hálás köszönetem újólag.

 

Az alpári megnyilvánulásokat nem kedvelem, akár tőled jönnek, akár fáradtolajtól.  Tőlem ilyesmit nem olvashattál. Ettől még fáradtolaj metaforáit kedvelhetem -- nem a durvaságokat, hanem a metaforákat.

 

Szóval, mit gondolsz, mit jelent a liberalizmus? Nem azt kérdezem, hogy mit gondolsz, hülyék vagyunk-e mi, liberalisták, mert ezt már hallottuk. Hülyék vagyunk. Tekintsük ezt a kérdést lezártnak. Azt kérdezem, mit jelent a szó szerinted, milyen kontextusokban van értelme, mit jelent mint politikai program, és ki képviseli.

 

üdv

 

be