Tavaszi Széll Creative Commons License 2006.01.23 0 0 13032
 A Bodajk - Gánt közötti OKT szakaszt jártam be 2006. 01. 21-én. Valószínűleg a rutinos topic-társak már nagyon jól ismerik, továbbá a szakasz végig jól jelzett, csak a Vár-völgy felétől (kb. a hol a P és a Z rom jelzések letérnek) a Kocsmáros-dombig (kb. ahol a kék háromszög jelzés csatlakozik) konzekvensen le vannak festve a jelek, de a festék alól átsejlő kék csík és a térkép alapján jól követhető. Ezért csak az elkövetett több kitérőrőm közül számolnék be kettőről.

Az első a jókedélyű, főleg borbarátoknak: http://www.moriborvidek.hu/index.php?L=1&P=adat&T=1&B=2

Én Bognár Endre Úr borászatába tettem egy borvásárlással egybekötött kitérőt (Bodajk felöl érkezve a római katolikus templomnál balra fordulunk a felfelé kapaszkodó Petőfi utcára, és innen a 2. v. 3. keresztutca jobbra a Nagysalló). A Petőfi utcáról a kilátás is nagyon szép a Móri-árokra.

A második borongós, az elmúlás zord realitásával:

A „Másfél millió …” során még meginterjúvolták Kápolnapuszta utolsó lakóját, de az egykori település helyén már csak egyetlen, megroggyant, összeomlás közeli állapotban lévő ház található.

 

 Kápolnapuszta utolsó háza

A Vörösmarty-forrásnak is csak a foglalata van meg, a víz már máshol szivárog elő.

 

Vörösmarty-forrás

 

Kápolnapuszta temetője: nehéz erről írnom, az alig egy évre és 400 km-re visszatekintő kéktúra pályafutásom legmegrázóbb élménye volt a villanyvezeték ÉK-i oldalán megbúvó kicsiny temető, különösen ennek: http://www.netlabor.hu/roncskutatas/modules/wfsection/article.php?articleid=8 

ismeretében, valamint az emléktábla és a fejfák feliratainak elolvasása után.

 

Kápolnapusztai sírokKápolnapusztai sírok