atompyka Creative Commons License 2006.01.14 0 0 37
  1. Melléklet Közúti jelzõtáblák A Fejezet VESZÉLYRE FIGYELMEZTETÕ JELZõTÁBLÁK I. Minták 1. Az "A" veszélyre figyelmeztetõ jelzõtáblák az itt leírt és a 3. Mellékletben reprodukált Aa vagy Ab mintájúak legyenek, kivéve az alábbi 28. és 29. bekezdésekben leírt A,28 és A,29 jelzõtáblákat. Az Aa minta egyenlõ oldalú háromszög alakú, amelynek egyik oldala vízszintes és az ezzel szemben lévõ csúcsa e fölött van; alapszíne fehér vagy sárga, és a kerete piros. Az Ab minta négyzet alakú, melynek egyik átlója függõlegesen helyezkedik el; alapszíne sárga és kerete - amely csak egy szegélycsík - fekete. Hacsak a leírás ezt másképpen nem határozza meg, az ezeken a jelzõtáblákon szereplõ jelképek feketék, vagy sötétkékek legyenek.
2. Az általános méretû Aa mintájú jelzõtábla oldala kb. 0,90 m legyen; a kisméretû Aa mintájú jelzõtábla oldala nem lehet kisebb, mint 0,60 m. Az általános Ab mintájú jelzõtábla oldala kb. 0,60 m legyen; a kisméretû Ab mintájú jelzõtábla oldala nem lehet kisebb, mint 0,40 m.
3. Az Aa és Ab minták közüli választásra vonatkozóan lásd a jelen Egyezmény 5. cikk 2. bekezdését és 9. cikk 1. bekezdését.

II. A jelzõtáblák jelképei és használati utasításai 1. Veszélyes kanyar vagy kanyarok
A veszélyes kanyarra vagy a veszélyes kanyarok sorozatára való figyelmeztetést, a helyzetnek megfelelõen, a következõ jelképek egyikével kell megadni:
a) A,1a kanyar balra
b) A, 1b kanyar jobbra
c) A, 1c kettõs kanyar vagy kettõnél több kanyar sorozata, az elsõ kanyar balra
d) A,1d kettõs kanyar vagy kettõnél több kanyar sorozata, az elsõ kanyar jobbra.
2. Veszélyes lejtõ
a) A meredek lejtõre való figyelmeztetésként az A,2a jelképpel használt Aa mintájú vagy az A,2b jelképpel használt Ab mintájú jelzõtáblát kell használni.
b) Az A,2a jelkép bal oldali része a jelzõtábla bal oldali sarkát foglalja el, és alapja a tábla egész szélességére terjedjen ki. Az A,2a és A,2b jelképeken megjelenõ szám a lejtés százalékát mutatja; ez egy arányszámmal (1:10) helyettesíthetõ. Azonban az Egyezmény 5. cikk 2. bekezdés b) pontja rendelkezéseit a lehetséges mértékben megtartó Szerzõdõ Felek számára választhatóvá kell tenni, hogy ha az Aa mintájú jelzõtáblát fogadták el, akkor az A,2a vagy A,2b jelkép helyett az A,2c jelképet, ha pedig az Ab mintájú jelzõtáblát fogadták el, akkor az A,2d jelképet használják.
3. Meredek emelkedõ
a) A meredek emelkedõre való figyelmeztetésként az A,3a jelképpel használt Aa mintájú, vagy az A,3b jelképpel használt Ab mintájú jelzõtáblát kell használni.
b) Az A,3a jelkép jobb oldali része a jelzõtábla jobb oldali sarkát foglalja el, és alapja a tábla egész szélességére terjedjen ki. Az A,3a és A,3b jelképeken megjelenõ szám az emelkedés százalékát mutatja, ez egy arányszámmal (1:10) helyettesíthetõ. Azonban azon Szerzõdõ Felek számára, amelyek a veszélyes emelkedõ jelzésére az A,2c jelképet választották, az A,3a jelkép helyett az A,3c jelkép használata, valamint azon Szerzõdõ Felek számára, amelyek az A,2d jelképet választották az A,3b jelkép helyett az A,3d jelkép használata legyen választható.
4. Útszûkület
A figyelmeztetést, hogy a következõ úttest szûkebb, az A,4a jelképpel, vagy az úttest alaprajzát érthetõbben megmutató jelképpel - mint az A,4b jelkép - kell megadni.
5. Nyitható híd
a) A nyitható hídra való figyelmeztetést az A,5 jelképpel kell megadni.
b) Az A,5 jelképet viselõ veszélyre figyelmeztetõ jelzõtábla alá egy, a 29. bekezdésben leírt, téglalap alakú, A,29a mintájú táblát szabad elhelyezni, feltéve, ha az A,5 jelképet viselõ jelzõtábla és a nyitható híd közötti távolság kb. egy- és kétharmadánál - ugyanebben a bekezdésben leírt A,29b és A,29c típusú táblák vannak felállítva.
6. Rakpartra vagy magas vízpartra vezetõ út
Annak jelzésére, hogy az út rakpartra vagy magas vízpartra készül vezetni, az A,6 jelképet kell használni.
7. Egyenetlen út
a) Keresztirányú mélyedések, bukkanók vagy bakhátak, vagy olyan szakaszok jelzésére, ahol az úttest rossz állapotban van, az A,7a jelképet kell használni.
b) A bukkanó vagy bakhát jelzésére az A,7a jelkép helyettesíthetõ az A,7b jelképpel.
c) A keresztirányú mélyedés jelzésére az A,7a jelkép helyettesíthetõ az A,7c jelképpel.
8. Veszélyes útpadkák
a) Az olyan útszakaszra való figyelmeztetést, ahol az útpadkák különösen veszélyesek, az A,8 jelképpel kell megadni.
b) A jelkép megfordítható.
9. Csúszós úttest
A figyelmeztetést, hogy a következõ útszakasz különösen csúszós lehet, az A,9 jelképpel kell megadni.
10. Kavicsfelverõdés
Az út olyan szakaszára való figyelmeztetést, amelyen kavics verõdhet fel, az Aa mintájú, A,10a jelképpel ellátott vagy az Ab mintájú, A,10b jelképpel ellátott jelzõtáblával kell megadni.
11. Kõomlás
a) Az út olyan szakaszára való figyelmeztetést, amelyen a kõomlás, illetve az ebbõl eredõ kövek útesten való jelenlétének veszélye áll fenn, az Aa mintájú, A,11a jelképpel ellátott vagy Ab mintájú, A,11b jelképpel ellátott jelzõtáblával kell megadni.
b) Mindkét esetben a jelkép jobb oldali részének a jelzõtábla jobb oldali sarkába kell kerülnie.
c) A jelkép megfordítható.
12. Gyalogos-átkelõhely
a) Az útburkolati jelekkel vagy az E,12 jelzõtáblával jelzett gyalogos átkelõhelyre való figyelmeztetést az A,12 jelképpel kell megadni, amelynek két mintája van: A,12a és A,12b.
b) A jelkép megfordítható.
13. Gyermekek
a) Az útnak a gyermekek által gyakran használt szakaszára - mint például az iskola kijáratra vagy a játszótérre -való figyelmeztetést az A,13 jelképpel kell megadni.
b) A jelkép megfordítható.
14. Becsatlakozó vagy az utat keresztezõ kerékpárosok
a) Az olyan útszakaszra való figyelmeztetést, ahol kerékpárosok gyakran becsatlakoznak az útra vagy keresztezik az utat, az A,14 jelképpel kell megadni.
b) A jelkép megfordítható.
15. Háziállatok vagy egyéb állatok áthaladása
a) Az olyan útszakaszra való figyelmeztetést, amelyen állatok áthaladásának különös veszélye áll fenn, egy a leggyakrabban elõforduló házi- vagy vadállat árnyrajzát tartalmazó jelképpel kell megadni, például az A,15a jelképpel háziállatok, és az A,15b jelképpel vadállatok esetén.
b) A jelkép megfordítható.
16. Úton folyó munkák
A figyelmeztetést, hogy a következõ útszakaszon munkák folynak, az A,16 jelképpel kell megadni.
17. Fényjelzõ készülékek
a) Ha elengedhetetlennek látszik az út olyan szakaszára való figyelmeztetés, amelyen a forgalmat háromszínû rendszerû fényjelzõ készülék szabályozza, és az úthasználók ilyen útszakaszra nem számítanak, akkor az A,17 jelképet kell használni. Az A,17 jelképnek három mintája van: A,17a, A,17b és A,17c, amelyek megfelelnek az Egyezmény 23. cikk 4-6. bekezdéseiben leírt háromszínû rendszer lámpa-elrendezéseinek.
b) E jelképnek azoknak a fényeknek három színe szerintinek kell lennie, amelyekre figyelmeztet.
18. Útkeresztezõdés, melyben az elsõbbséget az általános elsõbbségi szabály írja elõ
a) Olyan útkeresztezõdésre való figyelmeztetést, amelyben az elsõbbség az, mint amit az országban érvényben lévõ általános elsõbbségi szabály ír elõ, az Aa jelzõtáblával használt A,18a jelképpel vagy az Ab jelzõtáblával használt A,18b jelképpel kell megadni.
b) Az A,18a és A,18b jelképeket helyettesíteni szabad olyan jelképekkel, amelyek az útkeresztezõdés jellegét érthetõbben mutatják, mint például az A,18c, A,18d, A,18e, A,18fésA18g.
19. Útkeresztezõdés olyan úttal, amelyen a használóknak elsõbbséget kell adniuk
a) Az olyan úttal való útkeresztezõdésre való figyelmeztetést, amelyen a használóknak elsõbbséget kell adniuk, az A,19a jelképpel kell megadni.
b) Az A,19a jelképet helyettesíteni szabad olyan jelképekkel, amelyek az útkeresztezõdés jellegét érthetõbben mutatják, mint például az A,19b és A,19c jelképek.
c) Ezeket a jelképeket az úton csak akkor szabad használni, ha B,1 vagy B,2 jelzõtábla van elhelyezve azon az úton vagy utakon, amelyekkel az út azt az útkeresztezõdést alkotja, amelyre a figyelmeztetést adják, vagy ha ezek az utak olyanok (például ösvények vagy földutak), amelyeken az azokat használó vezetõknek a hazai jogszabályok értelmében, még ilyen jelzõtábla hiánya esetén is elsõbbséget kell adniuk az útkeresztezõdésben. Olyan utakon, amelyeken a B,3 jelzõtábla van felállítva, e jelképek használata bizonyos kivételes esetekre korlátozódik.
20. Útkeresztezõdés olyan úttal, amelynek használói számára a vezetõknek elsõbbséget kell adniuk
a) Ha az útkeresztezõdésben a B,1 "ELSõBBSÉG-ADÁS KÖTELEZõ" jelzõtábla van elhelyezve, akkor ennek a megközelítésekor az A,20 jelképet kell használni.
b) Ha az útkeresztezõdésben a B,2 "ÁLLJ" jelzõtábla van elhelyezve, akkor ennek megközelítésekor az ott lévõ B,2 jelzõtábla mintájának megfelelõen az A,21a vagy A,21b jelképet kell használni.
c) Azonban az ezekkel a jelképekkel ellátott Aa mintájú jelzõtábla helyett a B,1 vagy B,2 jelzõtáblát szabad használni a jelen Egyezmény 10. cikk, 6. bekezdésének megfelelõen.
21. Körforgalom
A körforgalomra való figyelmeztetést az A,22 jelképpel kell megadni.
22. Olyan útkeresztezõdés, ahol a forgalmat fényjelzõ készülék irányítja
Ha az útkeresztezõdésben a forgalmat fényjelzõ készülék irányítja, akkor a fenti 18-21. pontokban leírt jelzõtáblák kiegészítéseként vagy helyettesítéseként a fenti 17. pontban leírt A,17 jelképet magán viselõ Aa vagy Ab jelzõtáblát szabad elhelyezni.
23. Kétirányú forgalom
a) Az olyan útszakaszra való figyelmeztetést, amelyen a közlekedés idõszakosan vagy állandóan ugyanazon úttesten két irányban zajlik, noha a megelõzõ szakaszon a közlekedés egy egyirányú úton vagy több egyirányú úttestbõl álló úton zajlott, az A,23 jelképpel kell megadni.
b) Ezen jelképet viselõ jelzõtáblát a szóban forgó szakasz kezdete után még annyiszor kell megismételni, ahányszor erre szükség van.
24. Forgalmi torlódás
a) A következõ útszakaszon elõforduló forgalmi torlódásra való figyelmeztetést az A,24 jelképpel kell megadni.
b) A jelkép megfordítható.
25. Szintbeni vasúti átjáró sorompóval
Az olyan szintbeni vasúti átjárókra való figyelmeztetést, amelyek a vasútvonal mindkét oldalán sorompóval vagy lépcsõsen eltolt félsorompóval vannak ellátva, az A,25 jelképpel kell megadni.
26 Egyéb szintbeni vasúti átjárók
Egyéb szintbeni vasúti átjárókra való figyelmeztetést a megfelelõ A,26a, A,26b vagy A,27 jelképpel kell megadni.
27. Villamospályával való keresztezõdés
A villamospályával való keresztezõdésre való figyelmeztetés esetén - hacsak ez a keresztezõdés nem olyan szintbeni vasúti átjáró, amit az Egyezmény 1. cikke meghatároz - az A,27 jelképet szabad használni.
Megjegyzés: Ha szükségesnek mutatkozik a figyelmeztetés az útnak egy olyan vasúti pályával való keresztezõdésére, amelyben a vasúti pálya forgalma nagyon lassú, és a közúti forgalmat a vasúti jármûveket kísérõ és a szükséges karjelzéseket adó vasutas irányítja, akkor az alábbi 32. pontban leírt A,32 jelzõtáblát kell használni.
28. A szintbeni vasúti átjárók közvetlen közelében elhelyezendõ jelzõtáblák
a) A jelen Egyezmény 35. cikk 2. bekezdésében említett A,28 jelzõtáblának három mintája van: A,28a, A,28b és A,28c.
b) Az A,28a és A,28b mintáknak fehér vagy sárga alapszíne és piros vagy fekete széle legyen; az A,28c mintának fehér vagy sárga alapszíne és fekete széle legyen; a felirat az A,28c mintán fekete betûkbõl álljon. Az A,28b mintát csak akkor kell használni, ha a vasútvonal legalább két vágányból áll; az A,28c mintához kiegészítõ táblát csak akkor kell csatolni, ha a vonal legalább két vágányból áll, ebben az esetben ennek meg kell mutatnia a vágányok számát.
c) A kereszt szárainak fesztávolsága nem lehet kisebb 1,20 m-nél. Ha megfelelõ hely nem áll rendelkezésre, a jelzõtábla csúcsaival felfelé és lefelé is elhelyezhetõ.
29. Szintbeni vasúti átjárók vagy nyitható hidak elõtti további jelzõtáblák
a) Jelen Egyezmény 9. cikk 5. bekezdésében említett táblák a következõk: A,29a, A,29b és A,29c jelzõtáblák. A csíkoknak az úttest felé kell lejteniük.
b) A szintbeni vasúti átjárót vagy nyitható hidat jelzõ veszélyre figyelmeztetõ jelzõtáblát az A,29b és A,29c jelzõtáblák fölé is el szabad helyezni, ugyanolyan módon, ahogy ezt az A,29a jelzõtábla fölé kell helyezni.
30. Repülõtér
a) Az út olyan szakaszára való figyelmeztetést, amely fölött valószínûleg alacsonyan átrepül a repülõtérrõl fel- vagy arra leszálló repülõgép, az A,30 jelképpel kell megadni.
b) A jelkép megfordítható.
31. Oldalszél
a) Az út olyan szakaszára való figyelmeztetést, amelyen gyakran erõs oldalszél van, az A,31 jelképpel kell megadni.
b) A jelkép megfordítható.
32. Egyéb veszélyek
a) Az út olyan szakaszára való figyelmeztetést, amelyen a fenti 1-31. pontokban vagy a jelen Melléklet B fejezetében felsorolt esetektõl eltérõ veszélyek jelentkezhetnek, az A,32 jelképpel lehet megadni.
b) A Szerzõdõ Felek számára azonban lehetõvé kell tenni az Egyezmény 3. cikk 1. a) (ii) alpontja rendelkezéseinek megfelelõ grafikai jelképek elfogadását.
c) Az A,32 jelzõtábla különösen olyan vasútvonallal való keresztezõdés esetén használható, amelyben a vasúti forgalom nagyon lassan halad, és a közúti forgalmat egy a vasúti jármûveket kísérõ és a szükséges karjelzéseket adó vasutas irányítja.

B Fejezet ELSõBBSÉGIJELZÕTÁBLÁK Megjegyzés: Olyan útkeresztezõdésnél, amely elsõbbséggel rendelkezõ kanyarodó útvonalat tartalmaz, az útkeresztezõdést jelzõ veszélyre figyelmeztetõ jelzõtáblák alá, vagy az elsõbbségi jelzõtáblák alá az útkeresztezõdést és az elsõbbséggel rendelkezõ útvonal rajzát mutató H,8 kiegészítõ táblát szabad felszerelni, akár felállították e jelzõtáblákat az útkeresztezõdésnél akár nem.
1. "ELSõBBSÉGADÁS KÖTELEZõ "jelzõtábla
a) Az "ELSõBBSÉGADÁS KÖTELEZõ" jelzõtábla a B,1 jelzõtábla legyen. Ez egyenlõ oldalú háromszög alakú legyen, melynek egyik oldala vízszintes és az ezzel szemben levõ csúcsa ez alatt van. Alapszíne fehér vagy sárga, kerete piros legyen. A jelzõtábla nem viselhet jelképet.
b) Az általános méretû jelzõtábla oldalának mérete megközelítõleg 0,90 m legyen; a kisméretû jelzõtábla oldalának mérete ne legyen kisebb 0,60 m-nél.
2. "ÁLLJ" jelzõtábla
a) Az "ÁLLJ" jelzõtábla a B,2 jelzõtábla legyen, amelynek két mintája ismeretes:
(i) A B,2a minta nyolcszögletû, piros alapszínén fehér "STOP" feliratot visel angolul vagy az illetõ ország nyelvén; a felirat magassága ne legyen kisebb a jelzõtábla magasságának egyharmadánál;
(ii) A B,2b minta kör alakú, fehér vagy sárga alapszínû és kerete piros. Magában viseli a B,1 jelzést minden felirat nélkül, valamint a felsõ részéhez közel nagybetûkkel a fekete vagy sötétkék "STOP" feliratot angolul vagy a szóban forgó ország nyelvén.
b) Az általános méretû B,2a jelzõtábla magassága és az általános méretû B,2b jelzõtábla átmérõje megközelítõleg 0,90 m legyen. A kisméretû jelzõtáblák ugyanezen méretei ne legyenek kisebbek 0,60 m-nél.
c) A B,2a és B,2b minták közül való választásra vonatkozóan lásd jelen Egyezmény 5. cikkének 2. bekezdését és a 10. cikk 3. bekezdését.
3. "ELSõBBSÉGGEL RENDELKEZõ ÚT" jelzõtábla
a) A "ELSõBBSÉGGEL RENDELKEZõ ÚT" jelzõtábla a B,3 jelzõtábla legyen. Ez az egyik átlójával függõlegesen álló négyzet alakú legyen. A jelzõtábla szegélye fekete legyen; a jelzõtábla közepén sárga vagy narancssárga, fekete szegélyû négyzet legyen; a két négyzet közötti rész fehér legyen.
b) Az általános méretû jelzõtábla oldalának mérete megközelítõleg 0,50 m legyen; a kisméretû jelzõtábla oldalának mérete ne legyen kisebb 0,35 m-nél.
4. "ELSõBBSÉG VÉGE"jelzõtábla
Az "ELSõBBSÉG VÉGE" jelzõtábla a B,4 jelzõtábla legyen. Ez a fenti B,3 jelzõtáblából áll, melyen a négyzet jobb felsõ és bal alsó oldalára merõleges oldalfelezõ fekete vagy szürke sáv, illetõleg ilyen sávot alkotó fekete vagy szürke párhuzamos vonalak vannak.
5. A szembejövõ forgalom elsõbbségét mutató jelzõtábla
a) Ha keskeny útszakaszon, amelyen az áthaladás nehéz vagy lehetetlen, a forgalom szabályozott, és ha az ilyen szabályozást - mivel a jármûvezetõk a szakasz teljes hosszát mind éjszaka, mind nappal tisztán belátják - nem fényjelzõ készülékek felszerelésével, hanem az egyik irányba haladó forgalomnak való elsõbbségadással hajtják végre, akkor az elsõbbséggel nem rendelkezõ forgalom felé nézõ oldalon a B,5 "A SZEMBEJÖVÕ FORGALOM ELSÕBBSÉGE" jelzõtáblát kell elhelyezni. Ez a jelzõtábla azt jelenti, hogy e keskeny szakaszra való behajtás mindaddig tilos, ameddig az áthaladás nem lehetséges a szembejövõ jármûvek megállására való kényszerítése nélkül.
b) Ez a jelzõtábla kör alakú, fehér vagy sárga alapszínû és piros keretû legyen; az elsõbbséget élvezõ irányt mutató nyíl fekete, a másik irányt mutató nyíl pedig piros legyen.
6. A szembejövõ forgalommal szembeni elsõbbséget mutató jelzõtábla
a) A vezetõk részére annak közlésére, hogy az út egy keskeny szakaszán a szembejövõ forgalommal szemben elsõbbségük van, a B,6 jelzõtáblát kell alkalmazni.
b) Ez a jelzõtábla téglalap alakú és kék alapszínû legyen; a felfelé mutató nyíl fehér, a másik nyíl pedig piros legyen.
c) Ha a B,6 jelzõtáblát használják, akkor a keskeny szakasz másik végére, az ellenkezõ irányba haladó forgalom számára egy B,5 jelzõtáblát kell az úton elhelyezni.

C Fejezet TILTÓ VAGY KORLÁTOZÓ JELZõTÁBLÁK I. Általános jellemzõk és jelképek 1. A tiltó és korlátozó jelzõtáblák kör alakúak legyenek; átmérõjük ne legyen kisebb 0,60 m-nél lakott területen kívül, és 0,40 m-nél vagy 0,20 m-nél a megállást vagy a várakozást tiltó vagy korlátozó jelzõtáblák esetén lakott területen belül.
2. Ha a szóban forgó jelzõtáblák leírásánál más kikötés nincs, akkor a tiltó vagy korlátozó jelzõtáblák fehér vagy sárga, a megállást és várakozást tiltó vagy korlátozó jelzõtáblák pedig kék alapszínûek legyenek piros kerettel; a jelképek vagy feliratok, ha vannak, feketék vagy sötétkékek legyenek, és a ferde csíkok, ha vannak, pirosak legyenek, és balról jobbra lejtsenek.

II. Leírások 1. A behajtás tiltása és korlátozása
a) Annak közlését, hogy a behajtás minden jármû számára meg van tiltva, a C,1 "BEHAJTANI TILOS" jelzõtáblával kell megadni, amelynek két mintája van: C,1a és C,1b.
b) Annak közlését, hogy a jármûforgalom mindkét irányban tilos, a C,2 "MINDEN JÁRMÛ SZÁMÁRA MINDKÉT IRÁNYBÓL BEHAJTANI TILOS" jelzõtáblával kell megadni.
c) Annak közlését, hogy a behajtási tilalom csak bizonyos kategóriájú jármûvekre vagy úthasználókra vonatkozik, olyan jelzõtáblával kell megadni, amely jelképként a behajtási tilalom alá esõ jármûvek vagy úthasználók árnyrajzát viseli. A C,3a, C,3b, C,3c, C,3d, C,3e, C,3f, C,3g, C,3h, C,3i, C,3j, C,3k és C,3l jelzõtábláknak a következõ a jelentésük:
C,3a "MINDEN GÉPI MEGHAJTÁSÚ JÁRMÛVEL BEHAJTANI TILOS, KIVÉVE AZ OLDALKOCSI NÉLKÜLI KÉTKEREKÛ MOTORKERÉKPÁROKAT" C,3b "MOTORKERÉKPÁROKKAL BEHAJTANI TILOS" C,3c "KERÉKPÁROKKAL BEHAJTANI TILOS" C,3d "SEGÉDMOTOROS KERÉKPÁROKKAL BEHAJTANI TILOS"
C,3e "ÁRUSZÁLLÍTÓ JÁRMÛVEKKEL BEHAJTANI TILOS"
A tonna számértékének a feltüntetése akár világos színben a jármû árnyrajzán, akár jelen Egyezmény 8. cikk 4. bekezdése szerint a C,3e jelzõtábla alá elhelyezett kiegészítõ táblán azt jelenti, hogy a tilalom csak akkor érvényes, ha a jármû vagy jármûkombináció megengedett legnagyobb tömege meghaladja ezt az értéket.
C,3f "BEHAJTANI TILOS MINDEN OLYAN GÉPI MEGHAJTÁSÚ JÁRMÛVEL, AMELYHEZ MÁS PÓTKOCSI VAN KAPCSOLVA MINT FÉLPÓTKOCSI VAGY EGYTENGELYES PÓTKOCSI"
A tonna számértékének a feltüntetése akár világos színben a pótkocsi árnyrajzán, akár jelen Egyezmény 8. cikk 4. bekezdése szerint a C,3f jelzõtábla alá helyezett kiegészítõ táblán azt jelenti, hogy a tilalom csak akkor érvényes, ha a pótkocsi megengedett legnagyobb tömege meghaladja ezt az értéket. A Szerzõdõ Felek számára lehetõvé kell tenni a tehergépkocsi hátsó része árnyrajzának egy személyautó hátsó része árnyrajzával és a pótkocsi árnyrajzának egy személyautóhoz kapcsolható pótkocsi árnyrajzával való helyettesítését a jelképen, ahol ezt célszerûnek látják. C,3g "BEHAJTANI TILOS MINDEN GÉPI MEGHAJTÁSÚ JÁRMÛVEL, AMELY PÓTKOCSIT VONTAT" A tonna számértékének a feltüntetése akár világos színben a pótkocsi árnyrajzán, akár jelen Egyezmény 8. cikk 4. bekezdése szerint a C,3g jelzõtábla alá elhelyezett kiegészítõ táblán azt jelenti, hogy a tilalom csak akkor érvényes, ha a pótkocsi megengedett legnagyobb tömege meghaladja a feltüntetett értéket. C,3h "BEHAJTANI TILOS VESZÉLYES ÁRUT SZÁLLÍTÓ JÁRMÛVEKKEL, AMELYEKRE KÜLÖNLEGES JELZõTÁBLA FELSZERELÉSÉT ÍRJÁK ELõ" Olyan jármûvek behajtási tilalmának közlésére, amelyek bizonyos fajtájú veszélyes árut szállítanak, ha szükséges, kiegészítõ táblával ellátott C,3h jelzõtábla használható. A kiegészítõ táblán megadott tájékoztatás meghatározza, hogy ez a tilalom csak a hazai jogszabályok által meghatározott veszélyes áru szállítására érvényes. C,3i "GYALOGOSOK KÖZLEKEDÉSE TILOS" C,3j "ÁLLATI ERõVEL VONT JÁRMÛVEKKEL BEHAJTANI TILOS"
C,3k "KÉZIKOCSIVAL KÖZLEKEDNI TILOS" C,3l "GÉPI MEGHAJTÁSÚ MEZõGAZDASÁGI JÁRMÛVEKKEL BEHAJTANI TILOS"
Megjegyzés: A Szerzõdõ Felek számára lehetõvé kell tenni, hogy a C,3a-tól a C,3l-ig terjedõ jelzõtáblákról a bal felsõ negyedkörbõl a jobb alsó negyedkörbe tartó ferde csíkot elhagyják, vagy ha ez nem teszi kevésbé könnyen láthatóvá és érthetõvé a jelképet, a jelkép átszelésénél a csíkot ne szakítsák meg.
d) Annak közlésére, hogy a behajtási tilalom többféle jármûkategóriára vagy úthasználóra érvényes, megadható vagy a tilalom alá esõ mindegyik tiltott osztály jelzõtáblája felszerelésével, vagy egyetlen, mindezen jármûvek és úthasználók árnyrajzát magán viselõ tiltó jelzõtáblával. A C,4a "MINDEN GÉPI MEGHAJTÁSÚ JÁRMÛVEL BEHAJTANI TILOS" és a C,4b "MINDEN GÉPI MEGHAJTÁSÚ JÁRMÛVEL VAGY ÁLLATI ERõVEL VONT JÁRMÛVEL BEHAJTANI TILOS" jelzõtáblák példák az ilyen jelzõtáblákra.
Nem állíthatók fel kettõnél több árnyrajzot tartalmazó jelzõtáblák lakott területen kívül, és háromnál több árnyrajzot tartalmazó jelzõtáblák lakott területen belül.
e) Olyan jármûvek behajtási tilalmának közlését, amelyek tömege vagy méretei bizonyos határértékeket meghaladnak, a következõ jelzõtáblákkal kell megadni:

C,5 "BEHAJTANI TILOS OLYAN JÁRMÛVEKKEL, AMELYEKNEK TELJES SZÉLESSÉGE. MEGHALADJA A........MÉTERT" C,6 "BEHAJTANI TILOS OLYAN JÁRMÛVEKKEL, AMELYEKNEK TELJES MAGASSÁGA. MEGHALADJA A.....MÉTERT" C,7 "BEHAJTANI TILOS OLYAN JÁRMÛVEKKEL, AMELYEK ÖSSZTÖMEGE MEGHALADJA. A......TONNÁT" C,8 "BEHAJTANI TILOS OLYAN JÁRMÛVEKKEL, AMELYEK TENGELYTERHELÉSE MEGHALADJA A..... TONNÁT" C,9 "BEHAJTANI TILOS OLYAN JÁRMÛVEKKEL VAGY JÁRMÛVEK KOMBINÁCIÓIVAL, AMELYEK HOSSZA MEGHALADJA A.... MÉTERT" f) Annak közlését, hogy a jármûveknek nem szabad úgy közlekedniük, hogy a köztük lévõ távolság kisebb, mint a jelzõtáblán jelzett érték, a C,10 "TILOS A JÁRMÛVEKNEK EGYMÁSHOZ... MÉTERNÉL KÖZELEBB KÖZLEKEDNI" jelzõtáblával kell megadni.
2. Bekanyarodási tilalom
A kanyarodás tiltásának közlését (jobbra vagy balra, a nyílnak megfelelõen), a C,11a "BALRA BEKANYARODNI TILOS" vagy a C,11b "JOBBRA BEKANYARODNI TILOS" jelzõtáblával kell megadni.
3. Megfordulási tilalom
a) A megfordulás tiltásának közlését a C,12 "MEGFORDULNI TILOS" jelzõtáblával kell megadni.
b) A jelkép megfordítható, ha az így helyénvaló.
4. Elõzési tilalom
a) Annak közlését, hogy a hatályos szabályozásban lefektetett általános elõzési szabályokon kívül az úton haladó gépi meghajtású jármûveket - a kétkerekû segédmotoros kerékpárok és az oldalkocsi nélküli kétkerekû motorkerékpárok kivételével - tilos megelõzni, a C,13a "ELõZNI TILOS" jelzõtáblával kell megadni. Ennek a jelzõtáblának két mintája van: a C,13aa és a C,13abjelzõtábla.
b) Annak közlésére, hogy az elõzési tilalom csak az olyan áruszállító jármûvekre érvényes, amelyeknek a megengedett legnagyobb össztömege meghaladja a 3,5 tonnát, a C,13b "ÁRUSZÁLLÍTÓ JÁRMÛVEL ELÕZNI TILOS" jelzõtáblával kell megadni.
Ennek a jelzõtáblának két mintája van: a C,13ba és a C,13bb jelzõtábla.
Egy, a jelzõtábla alá a jelen Egyezmény 8. cikk 4. bekezdése szerint felszerelt kiegészítõ táblán megjelenõ felirat megváltoztathatja a megengedett legnagyobb össztömeget, amelyre a tilalom érvényes.
5. Sebességkorlátozás
a) A sebességkorlátozás közlését a C,14 "A LEGNAGYOBB SEBESSÉG A FELTÜNTETETT ÉRTÉKRE KORLÁTOZVA" jelzõtáblával kell megadni.
A jelzõtáblán megjelenõ számnak a szóban forgó országban a jármûvek sebességének megadására a legáltalánosabban használt mértékegységben kell jeleznie a legnagyobb megengedett sebességet. A sebességet mutató szám alatt vagy után feltüntethetõ, például a "km" (kilométer) vagy a "m" (mérföld) jelzés.
b) Olyan sebességkorlátozás jelzésére, amely csak adott értéket meghaladó megengedett legnagyobb össztömegû jármûvekre érvényes, egy ugyanezen értéket feltüntetõ kiegészítõ táblát kell a jelzõtábla alá felszerelni a jelen Egyezmény 8. cikk 4. bekezdése szerint.
6. Hangjelzõ készülék használatának tilalma
Annak közlését, hogy a hangjelzõ készülékek használata tilos, kivéve, ha ez baleset megelõzésének céljával történik, a C,15 "HANGJELZÕ KÉSZÜLÉKEK HASZNÁLATA TILOS" jelzõtáblával kell megadni. Ha ez a jelzõtábla nem a lakott terület kezdetét mutató jelzõtábla mellett vagy röviddel ezután van felállítva, akkor ezen Melléklet H fejezetében leírt H,2 kiegészítõ táblát kell vele együtt felszerelni, amely jelzi, hogy a tilalom mely távolságon érvényes. Ajánlott hogy ezt a jelzõtáblát ne helyezzék el a lakott terület kezdeténél, ha a tilalom az összes lakott területre érvényes, és ajánlott, hogy úgy rendelkezzenek, miszerint a lakott terület kezdeténél elhelyezett helymeghatározó jelzõtábla közölje az úthasználókkal, hogy az országban a lakott területekre vonatkozó szabályok e ponttól kezdve érvényesek.
7. Megállás nélküli továbbhaladás tilalma
a) A vámépület közelségének közlését, ahol a megállás kötelezõ, a C,16 "MEGÁLLÁS NÉLKÜL TOVÁBBHALADNI TILOS" jelzõtáblával kell megadni. Jelen Egyezmény 8. cikke ellenére e jelzõtábla jelképének tartalmaznia kell a "VÁM" feliratot, lehetõleg két nyelven; a C, 16 jelzõtáblát használó Szerzõdõ Feleknek törekedniük kell egy területi megállapodás létrejöttére, amely azt eredményezi, hogy ez a szó az összes, általuk felállított jelzõtáblán ugyanazon a nyelven szerepeljen.
b) Ezt a jelzõtáblát szabad használni a vezetõk számára annak közlésére is, hogy a megállás nélküli továbbhaladás más okok miatt tiltott; ebben az esetben a "VÁM" szót a megállás okát megjelölõ nagyon rövid felirattal kell helyettesíteni.
8. Tilalom vagy korlátozás vége
a) Azt a pontot, ahol a mozgó jármûvekre érvényes tiltó jelzõtáblák által közölt valamennyi tilalom megszûnik, a C,17a "MOZGÓ JÁRMÛVEKRE VONATKOZÓ MINDEN HELYI TILALOM VÉGE" jelzõtáblával kell jelölni. Ez a jelzõtábla kör alakú és fehér vagy sárga alapszínû legyen; nem lehet kerete, vagy csak fekete szegélye lehet, és egy jobbról balra lejtõ, átlós fekete vagy sötétszürke színû sávot kell viselnie, amely több, fekete vagy szürke, párhuzamos vonalból is kialakítható.
b) Azt a pontot, ahol tiltó vagy korlátozó jelzõtábla által közölt, a mozgó jármûvekre vonatkozó külön tilalom
vagy korlátozás megszûnik, a C,17b "SEBESSÉGKORLÁTOZÁS VÉGE" vagy a C,17c "ELõZÉSI TILALOM VÉGE" vagy pedig a C,17d "ÁRUSZÁLLÍTÓ JÁRMÛVEKRE VONATKOZÓ ELõZÉSI TILALOM VÉGE" jelzõtáblával kell jelölni. Ezek a jelzõtáblák hasonlók legyenek a C,17a jelzõtáblához, de azon kívül a megszüntetett tilalom vagy korlátozás világos szürke jelképét kell mutatniuk. c) Jelen Egyezmény 6. cikk 1. bekezdése ellenére azon jelzõtáblákat, amelyek jelen 8. bekezdésében elõfordulnak, az ellenkezõ irányba haladó forgalom számára felállított tiltó vagy korlátozó jelzõtáblák hátoldalára is fel szabad szerelni.
9. A megállás és várakozás tiltása vagy korlátozása
a) (i) Azon helyeket, ahol tilos a várakozás, a C,18

"VÁRAKOZNI TILOS" jelzõtáblával kell megjelölni; azokat a helyeket, ahol mind a várakozás, mind a megállás tilos, a C,19 "MEGÁLLNI TILOS" jelzõtáblával kell megjelölni. (ii) A C,18 jelzõtábla helyettesíthetõ egy fehér vagy sárga alapszínû, kör alakú, piros keretû, ferde piros csíkkal áthúzott, az illetõ országban a "Várakozóhely" jelölésére használt fekete betût vagy képírásjelet viselõ jelzõtáblával.
(iii) A tilalom hatályát a jelzõtábla alá elhelyezett kiegészítõ táblán lévõ feliratok korlátozhatják az adott esetnek megfelelõen: a hét vagy hónap azon napjait vagy a nap azon idõszakait, amikor a tilalom érvényes; azt az idõtartamot, amelyen túl a C,18 jelzõtála által jelölt várakozás vagy a C,19 jelzõtábla által jelölt megállás és várakozás tilos; az olyan kivételeket, amelyeket az úthasználók bizonyos csoportjainak engedélyeznek.
(iv) Az az idõtartam, amelyen túl a megállás vagy várakozás tilos, a kiegészítõ táblán való megjelenítés helyett a jelzõtábla kör alakú, piros szegélyének alsó részén is feltüntethetõ.
b) (i) Ahol a várakozás váltakozó módon az úttest különbözõ oldalain engedélyezett, ott a C,18 jelzõtábla helyett a C,20a és C,20b "VÁLTAKOZÓ VÁRAKOZÁS" jelzõtáblát kell használni. (ii) A várakozási tilalom a C,20a jelzõtáblával jelölt oldalon a páratlan és a C,20b jelzõtáblával jelölt oldalon a páros napokon érvényes; azt az idõpontot, amikor az oldal cserélõdik, a hazai jogszabályok határozzák meg, és ennek nem kell feltétlenül éjfélnek lennie. A hazai jogszabályok úgyszintén elõírhatnak a napi váltakozástól eltérõ váltakozást a várakozásra; ebben az esetben az "I" és "II" számjegyeket a jelzõtáblán a váltakozás idõtartamának jelölésének kell helyettesítenie, például 1-15 és 16-31 egy hónap elsõ és tizenhatodik napján történõ váltakozás esetén.
(iii) A C,18 jelzõtábla a jelen Egyezmény 8. cikk 4. bekezdése szerinti kiegészítõ feliratokkal bõvítve azon országok által használható, amelyek nem fogadják el a C,19, C,20a és C,20b jelzõtáblákat.
c) (i) Kivéve a különleges eseteket, ezeket a jelzõtáblákat olyan módon kell elhelyezni, hogy a tábla az úttest tengelyére merõleges legyen vagy az úttest tengelyére merõleges síkkal kis szöget zárjon be.
(ii) Minden várakozási tilalom vagy korlátozás csak az úttest azon oldalára érvényes, ahol a jelzõtábla áll.
(iii) A tilalmak a jelzõtáblával egy vonalban levõ ponttól egy út torkolatának legközelebbi pontjáig érvényesek, hacsak azt másképp nem szabad jelölni a jelen Melléklet H fejezete szerinti H,2 kiegészítõ táblán, amely azt a távolságot mutatja, amelyen a tilalom érvényes; vagy a jelen bekezdés c) v) alpontjának megfelelõen.
(iv) Azon a ponton, ahol a tilalom kezdõdik, a jelen Melléklet H fejezetében ábrázolt H,3a vagy H,4a kiegészítõ táblát szabad a jelzõtábla alá elhelyezni. Azon jelzõtáblák alá, amelyek a tilalmat ismétlik, a jelen Melléklet H fejezetében ábrázolt H,3b vagy H,4b kiegészítõ táblát szabad elhelyezni. Arra a pontra, ahol a tilalom érvényessége megszûnik, a jelen Melléklet H fejezetében ábrázolt H,3c vagy H,4c kiegészítõ táblával ellátott további tilalmi jelzõtáblát szabad elhelyezni. A H,3 táblákat az úttest tengelyével párhuzamosan, a H,4 táblákat erre a tengelyre merõlegesen kell elhelyezni. A H,3 táblákon jelzett távolságoknak - ha vannak ilyenek - a nyíl irányában lévõ tilalmi területeket kell jelezniük.
(v) Ha a tilalom érvényessége egy út torkolatának legközelebbi pontja elõtt megszûnik, akkor a fenti c) (iv) alpontban leírt, a tilalom végét jelzõ kiegészítõ táblával ellátott jelzõtáblát kell felszerelni. Ahol a tilalom azonban csak egy rövid távolságon érvényes, oda csak egy jelzõtábla felszerelése megengedett, amely
vagy a piros keretében megmutatja ezt a távolságot,
vagy egy H,3 kiegészítõ táblát visel.
(vi) Ahol parkolóórák vannak felszerelve, ezek jelenléte azt jelzi, hogy a várakozás díjköteles, és az óra mûködésének idõtartamára korlátozódik.
(vii) Olyan zónákban, ahol a várakozás idõtartama korlátozott, de a várakozás nem díjköteles, ezt a korlátozást a kiegészítõ táblákkal ellátott C,18 jelzõtábla helyett megközelítõleg 2 m magasságban az úttestet szegélyezõ lámpaoszlopokon, fákon stb. lévõ kék csíkkal, vagy a járdaszegélyen lévõ kék vonalakkal szabad jelölni.

D Fejezet KÖTELEZÕJELZõTÁBLÁK I. Általános jellemzõk és jelképek 1. A kötelezõ jelzõtábláknak kör alakúaknak kell lenniük, kivéve a jelen fejezet II. alfejezet 10. bekezdésében leírt D,10 jelzõtáblákat, amelyeknek téglalap alakúaknak kell lenniük; az átmérõjük nem lehet kisebb 0,60 m-nél lakott területen kívül és 0,40 m-nél lakott területen belül. Azonban a 0,30 m-nél nem kisebb átmérõjû jelzõtáblákat szabad használni forgalomirányító fényjelzõ készülékekkel együtt vagy járdaszigetek terelõoszlopain.
2. Hacsak más elõírás nincs, a jelzõtáblák kék alapszí-nûek és jelképeik fehér vagy világos színûek, illetõleg vagylagosan piros szegéllyel ellátott fehér alapszínûek és jelképeik feketék legyenek.

II. Leírások 1. Kötelezõ haladási irány
Azt az irányt, amerre a jármûvek kötelesek haladni, vagy azokat a kizárólagos irányokat, amerre továbbhaladásuk megengedett, a D,1 "KÖTELEZÕ HALADÁSI IRÁNY" jelzõtábla D,1a mintájával kell jelölni, amelyen a nyílnak vagy nyilaknak a megfelelõ irány vagy irányok felé kell mutatniuk. Azonban a jelen fejezet I. alfejezetének rendelkezéseivel ellentétben a D,1a jelzõtábla helyett, a D,1b jelzõtábla használható. A D,1b jelzõtábla fekete legyen fehér szegéllyel és fehér jelképpel.
2. Kikerülési irány
A jelen Egyezmény 6. cikk 1. bekezdése rendelkezéseivel ellentétben járdaszigeten vagy úttesten levõ akadály elõtt elhelyezett D,2 "KIKERÜLÉSI IRÁNY" jelzõtáblának azt kell jelentenie, hogy a jármûveknek a járdaszigetet vagy akadályt a nyíl által megjelölt oldalán kell kikerülniük.
3. Kötelezõ körforgalom
A D,3 "KÖTELEZõ KÖRFORGALOM" jelzõtáblának közölnie kell a jármûvezetõkkel, hogy eleget kell tenniük a körforgalomra vonatkozó szabályoknak.
4. Kötelezõ kerékpárút
A D,4 "KÖTELEZõ KERÉKPÁRÚT" jelzõtáblának közölnie kell a kerékpárosokkal, hogy az az út, amelynek kezdeténél ez a jelzõtábla el van helyezve, számukra van fenntartva, és az egyéb jármûvek vezetõi számára tudtul kell adnia, hogy õk a szóban forgó út használatára nem jogosultak. A kerékpárosoknak ezt az utat kell használni, ha ez ugyanabba az irányba vezetõ úttest, gyalogút vagy lovaglóút mentén halad. Hasonló körülmények között azonban a kerékpárutat a segédmotoros kerékpárok vezetõinek
is használniuk kell, ha a hazai jogszabályok így írják elõ, vagy a C,3d jelzõtábla jelképét vagy egy feliratot viselõ kiegészítõ tábla határozza meg e követelményt.
5. Kötelezõ gyalogút
A D,5 "KÖTELEZõ GYALOGÚT" jelzõtáblának közölnie kell a gyalogosokkal, hogy az az út, amelynek kezdeténél ez a jelzõtáblát elhelyezték, számukra van fenntartva, és a többi úthasználó számára tudtul kell adnia, hogy õk a szóban forgó út használatára nem jogosultak. A gyalogosoknak ezt az utat kell használni, ha ez az ugyanabba az irányba vezetõ úttest, kerékpárút vagy lo-vaglóút mentén halad.
6. Kötelezõ lovaglóút
A D,6 "KÖTELEZõ LOVAGLÓÚT" jelzõtáblának közölnie kell a lovaglókkal, hogy az az út, amelynek kezdeténél ezt a jelzõtáblát elhelyezték, számukra van fenntartva, és a többi úthasználó számára tudtul kell adnia, hogy õk a szóban forgó út használatára nem jogosultak. A lovaglóknak ezt az utat kell használni, ha ez az ugyanabba az irányba vezetõ úttest, kerékpárút vagy gyalogút mentén halad.
7. Kötelezõ legkisebb sebesség
A D,7 "KÖTELEZõ LEGKISEBB SEBESSÉG" jelzõtáblának azt kell jelentenie, hogy a kezdetüknél ilyen jelzõtáblával ellátott úton haladó jármûvek nem közlekedhetnek a megjelöltnél kisebb sebességgel; a jelzõtáblán feltüntetett számértéknek ezt a sebességet kell mutatnia a szóban forgó ország területén a jármûvek sebességének kifejezésére legáltalánosabban használt mértékegységben. A sebességet jelzõ szám után megjelenhet például a "km" (kilométer) vagy "m" (mérföld) felirat.
8. Kötelezõ legkisebb sebesség vége
A D,8 "KÖTELEZõ LEGKISEBB SEBESSÉG VÉGE" jelzõtáblának azt kell jelentenie, hogy a D,7 jelzõtábla által elõírt kötelezõ legkisebb sebesség tovább nincs hatályban. A D,8 jelzõtábla a D,7 jelzõtáblával azonos legyen, azzal a különbséggel, hogy az elõbbit át kell húzni a jobb felsõ negyedkörbõl a bal alsó negyedkörbe tartó, ferde piros csíkkal.
9. Hólánc kötelezõ
A D,9 "HÓLÁNC KÖTELEZõ" jelzõtáblának azt kell jelentenie, hogy az azon az úton közlekedõ jármûveknek, amely kezdeténél ez a jelzõtábla el van helyezve, legalább két hajtott kerekükre hóláncnak kell felszerelve lennie.
10. Kötelezõ haladási irány veszélyes árut szállítójármûvek számára
A D,10a, D,10b és D,10c jelzõtábláknak a veszélyes árut szállító jármûvek számára kötelezõ haladási irányt kell mutatniuk.
11. Megjegyzések a D, 4; D, 5 és D, 6 jelzõtáblák kombinációira
a) Annak közlését, hogy egy utat vagy nyomvonalat az úthasználók két kategóriája számára tartottak fenn, és az mások számára tiltott, mindkét a feljogosított használók kategóriájának két jelképét viselõ olyan kötelezõ jelzõtáblával kell jelölni, amelyet ezen út vagy nyomvonal kezdeténél helyeztek el.
b) Amikor a jelképek a jelzõtábla középpontján áthaladó függõleges vonallal elválasztva, egymás mellett vannak elhelyezve, akkor mindegyik jelkép jelentését úgy kell érteni, hogy a vonatkozó kategóriának az út vagy nyomvonal a számára fenntartott oldalát kell használnia, és az egyéb úthasználók ennek az oldalnak a használatára nem jogosultak. Az út vagy nyomvonal két oldalát fizikai eszközökkel vagy útburkolati jelekkel egyértelmûen el kell választani egymástól.
c) Amikor a jelképek egymás fölé vannak elhelyezve, a jelzõtábla azt közli a használók vonatkozó kategóriáival, hogy együttesen használhatják az utat vagy nyomvonalat. A jelképek elhelyezési sorrendje tetszõleges. Ahol szükséges, a hazai jogszabályoknak kell meghatározniuk a mindkét kategória által betartandó elõvigyázatosságot.
A D,11a és D,11b jelzõtáblák példák a D,4 és D,5 jelzõtáblák kombinációira.