k750i Creative Commons License 2006.01.07 0 0 6991

Még mielőtt elindulna bármilyen pletyka „véletlenül”, a cikk nem említ egyetlen céget sem. Nem tudom honnan vetted, hogy bármi köze van az Amway-nak ehhez! Ez a rosszindulat, amit ti alapból képviseltek.

 

 

 

A mágnesterápiákat a hátfájástól a rákig több betegség kezelésére alkalmazzák, azonban amerikai kutatók szerint semmilyen bizonyított hatása nincs.

Világszerte több ilyen, terápiásnak nevezett eszközt adnak el, azonban a British Medical Journal-ban most megjelent átfogó tanulmány szerint ezeknek semmilyen haszna nincs - írja a BBC News online kiadása. A kutatók figyelmeztetnek rá, hogy a mágnesekkel folytatott öngyógyítás nem hatásos a tünetek hátterében meghúzódó valódi betegségekkel szemben. Leonard Finegold (Drexel University) és Bruce Flamm (Kaiser Permanente Medical Center) szerint a mágneses terápiák terjedése gazdasági károkat is okozhat, és a nem bizonyított hatású eszközökre költött pénzeket sokkal hasznosabb volna valódi hatással bíró, gyógyszeres eljárásokra költeni. Sok hirdetésben olvasható az a téves, nem megalapozott állítás, hogy a mágnesterápia hatásos a rák ellen is, azonban ezt semmi sem támasztja alá – írja a BBC.

A kutatócsoport tíz korábbi tanulmányt tekintett át, amelyek a mágnesterápia hatásait vizsgálták, de ezek hitelessége szerintük megkérdőjelezhető, mert a mágneseket nehéz elrejteni. A betegeknek valódi és nem valódi mágneseket adtak, azonban a kísérletekben résztvevők könnyen meg tudták állapítani, hogy melyik csoportba tartoznak, mivel a mágnesek odatapadtak például a kulcscsomókhoz vagy más náluk lévő tárgyakhoz. A kutatócsoport a tíz tanulmányból kiemel egyet, amelyben a résztvevőket csuklófájdalommal kezelték, de a valódi, illetve a hamis mágneseket egy dobozba rejtették, így nem lehetett azonosítani őket. A kutatók szerint ebben a kísérletben sem lehetett statisztikailag szignifikáns különbséget kimutatni a valódi és a hamis mágnesekkel kezelt betegek állapotának változásában, azonban mindkét csoport javulásról számolt be. A tanulmány végkövetkeztetése, hogy a mágnesek olyan eszközök, amelyeket korlátozás nélkül lehet hirdetni és értékesíteni, azonban ennek a gyógymódnak nincs bizonyított hatása, így félrevezeti a gyógyulást remélő embereket.

Előzmény: TZiky (6988)