Mijo Creative Commons License 2005.12.25 0 0 79

 

"Magyarországon a legrosszabb a túlélési esély Európában

 

Állítja egy világhírű svéd intézet friss tanulmánya

 

2005-12-23

 

Nemcsak a daganatos betegségekben, hanem a túlélési esélyeket illetően is szinte a legrosszabbul áll Magyarország egész Európában. Legalábbis ezt állítja egy világhírű svéd intézet friss tanulmánya. Az Országos Onkológiai Intézet orvosai szerint viszont légből kapottak az adatok.

Nemcsak a daganatos betegségekben, hanem a túlélési esélyeket illetően is szinte a legrosszabbul áll Magyarország egész Európában. Legalábbis ezt állítja egy világhírű svéd intézet friss tanulmánya. Az Országos Onkológiai Intézet orvosai szerint viszont légből kapottak az adatok. Azt viszont ők is elismerik, hogy messze vagyunk a legfejlettebb országoktól.

A stockholmi Karolinska Intézet szerint Magyarország az utolsó előtti a daganatos betegek 1 éves túlélési arányát illetően és holtversenyben az utolsó az 5 éves adatokat tekintve. A lengyeleken kívül minden európai ország, beleértve Ukrajnát, Romániát, de még Albániát is, jobban áll, mint Magyarország. Az Onkológiai Intézetben hitetlenkedtek az adatsorok láttán, az ottani orvosok szerint ilyen statisztikát egy ország sem készít.

A svéd jelentés szerint kevés az új gyógyszer Magyarországon. Az elmúlt négy évben mindössze 20-at törzskönyveztek, míg a szintén rosszul szereplő lengyeleknél 101-et.

A statisztikák lényeges javulását a tárca az onkológia központok fejlesztésétől várja. December elsejétől már csak ezekben a centrumokban kaphatnak kemoterápiás kezelést a betegek. Ez azonban egyelőre inkább zsúfoltságot okoz, például a miskolci kórház onkológiáján, ahol a betegek arra panaszkodnak, hogy általában 5-6 órát kell várakozniuk. Az orvosok szintén nehéz helyzetben vannak a tömeg miatt. Mint mondják, kevesen vannak ehhez a munkához. A szakember szerint azonban a rendszer jó, sőt a jelenleginél kevesebb központ is elég lenne, azokat viszont a legmodernebb technikával kellene bővíteni.

 

Forrás: Magyar Televízió"