sztgyi Creative Commons License 2005.12.08 0 0 2503

Szia Salfonc!

 

Ne ijedezz! Nem bonyolult! De ez egy építőkitt! Tartalmazza az összes alkatrészt. És Neked kell összerakni. Icipici elektromos ismeret kell hozzá, hogy meg tudd különböztetni az ellenállást, a diódát, a kondenzátort - ezek kétlábú bogarak. A tranzisztornak három lába van, és ebből egy van, és van egy IC ez nyolc lábú (foglaltot is adnak hozzá). Meg van egy nagyobb téglatest, aminek szintén nyolc lába van, ez a relé. Kell egy forrasztópáka - lehetőleg nem olyan, amit a bádogosok használnak (max 50W-os). Valamint egy oldalcsípő fogó és egy kis csavarhúzó.

 

Van egy NYÁK lap, mérete 45x75mm, bele kell egyenként rakni az alkatrészeket és be kell forrasztani. A kilógó alkatrészlábakat le kell vágni! Minden korrektül van feliratozva. Van hozzá egy német nyelvű leírás, egy kis könyvecske kb. 10x15cm-es méretű, 31 oldalas. Egy magyar nyelvű egyoldalas leírást is adnak hozzá.

(Nem árt, ha van egy műszered, ellenállást mérni, mert a színjelölés nem túl kényelmes - én pl. utálom, de ez van!) Egy óra alatt kényelmesen össze lehet rakni!

 

Épp most raktam össze, ebéd után (de lehet, hogy még előtte) kipróbálom.

Ne kímélj azzal az emillel! Lehet, hogy tudnék segíteni, hisz lesz már addigra gyakorlatom! :-))

 

Ha kipróbáltam, jelzem, hogy jó-e vagy sem. (Remélem nem rontottam el.) Mindent beleraktam, nem maradt ki semmi, és nincs üres furat sem, kivéve a négy sarkán, a felerősítéshez.

 

Spekuláltam, hogy veszek egy kis műanyag dobozt, amibe a kész cuccot bele lehet rakni, 990Ft-ért mérnek egy ilyet, de talán nem is kell. (Biztos akad egy kis doboz a lomok közt.) Az egész összeszerelt cucc kb. 20mm magas, a relé benne a legmagasabb. Az ott kapható dobozoknál (van sokféle, kibontják kérésre) azt kéne megnézni, hogy  belefér-e a 45x75x20mm-es szerkentyű. Ja és még azt kell mérlegelni, megér-e egy ezrest?

 

A nagyobb gond, egy tápegység is kell, 10-15V= . De egy akkuról is ki lehet próbálni, de akkutöltőről nem, mert az nem szűrt egyenfesz! Az áramfelvétele kicsi, nyugalmi áramfelvétel kb. 1mA, meghúzott relénél 50mA-t írnak róla. Tehát egy kis hálózati tápegység, ami stabilizált (de legalább szűrt) megfelel. Ez olyan hálózati csatlakozóvillára rászerelt általában fekete kocka és kilóg belőle egy zsinór. Általában 100mA-t bármelyik produkál. Csak a polaritásra kell ügyelni!

 

(mostmár csak ebéd után próbálok!)

Előzmény: salfonc (2500)