kiki.roller Creative Commons License 2005.12.07 0 0 2176
Kedves Lalo és StGermain,
engedjétek meg hogy én is közbekotyogjak az oly sokakat (?) izgató titkokkal, avagy a nyilvánosság előtti megjelenéssel kapcsolatban.

Hogy profán megközelítéssel éljek, képzeljünk el egy céget. Akármilyen céget, ami jól, vagy rosszul, kicsit, vagy nagyon, de működik.

Számomra természetes dolog, hogy a cégről és a vele kapcsolatos ügyekről a nyilvánosság felé csak a cég főnöke vagy ennek megbízottja számolhat be, interviewt adhat, vagy a cég müködésére vonatkozó kérdésekre kijelentéseket tehet. Ugyanis mindez a cégnek, ha jobban tetszik mint önálló jogi személyiségnek a szuverén joga, hogy eldöntse miről, hogyan, kinek.
A cég dolgozói beszélhetnek a maguk életéről, de amennyiben a cégről nyilatkozgatnak az eredmény egyáltalán nem biztos, hogy megegyezik a cég politikájával, és a locsogó reszkírozza, hogy rövid úton utilaput kötnek a talpa alá.

Vannak törvényi előírások és az MNO alapszabályzatában benne van, hogy a mindenkori magyar törvényekkel összhangban dolgozik, azoknak aláveti magát. Ennek megfelelően az egyesületi törvény által előírt kötelező bejelentéseket megteszi és ehhez megfelelő fórumokon bárki hozzájuthat, ezt sem az MNO-n kell számon kérni.

Na most a "produktum", amit a cég gyárt. A gyártási folyamatokat, a legtöbb társaság féltékenyen őrzi, és végülis nem igazán lényeges, hogy megismerjük pl egy hűtőgép gyárnak a vezetőségválasztási közgyülését, avagy a kompresszorok gyártástechnikájának részleteit. A lényeg a következő: a hűtőgép "eladható-e", vagy sem és másod- de nem utlosó sorban, megfelelően ellátja-e feladatát. Nem a cég, hanem a produktum.

Nagyon sematizáltam, nagyon egyszerűsitettem, de nagyjából erről van szó, csak a mi "produktumunk" szellemi termék, és ezek használhatósága, vagy haszna csak jóval később derülhet ki.

Tehát a kész produktum bemutatása természetesen mindenki számára megtörténik, de a kutatási időszak, a zsákutcáktól egészen a megvilágosodásig, hadd maradjon belső ügy, aminek létrehozásában mindenki részt vehet, azzal a feltétellel, hogy bevállalja a céghez tartozás kötelmeit és procedúráját.

Mint minden hasonlat, persze ez is sántít kicsit, de talán érthetőbbé tettem vele ezt a fene nagy felhördülést a TITOK körül. És persze lehet továbbragozni az ügyet, a formai titkok nagy részét gyakorlatilag több, immár magyar nyelven is megjelent könyv taglalja, ezek megszerezhetők, megvásárolhatók.

üdv
kiki
Előzmény: Lalo (2170)