Tiszteletes úr Creative Commons License 2005.12.06 0 0 2099

Magyar Katolikus Lexikon

X. kötet,

az őstörténet címszó részlete (Kiszely Istvántól).

 


 Az embertan régebben alaktani (morfológiai) vizsgálatokkal kereste a magyarság őshazáját. Az őshazát ott kell keresni, ahol ugyanolyan emberek éltek/élnek, mint a m-ok. Erre alapot ad a Stein Aurél (1862-1943) által 1913-15: föltárt Dzsungár-kapu közeli asztanai ujgur temető, melyből 1986: újabb 1200 sírt tártak föl az ujgur és kínai régészek. Az e temetőben eltemetettek alaktanilag (és élettanilag) ugyanolyanok voltak, mint azok, akik "magyar" néven a Kárpát-medencében telepedtek le. Bizonyító erejű tény, hogy a Kárpát-medencébe a magyarsággal olyan turáni, pamíri és taurid elemek kerültek, melyek Belső-Ázsia török népeire jellemzők, de Eu-ban máshol nem fordulnak elő.

 

- Az alaktani vizsgálatok mellett fontosak az élettani vizsgálatok. ALandsteiner vércsoport-rendszeren belül a m-okra jellemző O-s és B-s vércsoportgén-arány (31,05% és 17,90%) távol áll az europid és finnugor népekétől, viszont megegyezik Belső-Ázsia tör. népeinek arányával. E mellett a magyarságnál előfordul olyan más vércsoport-jelleg is (Diego [a+ D, mely Eu. egyetlen népénél sem található.

 

Az Eu-ban szinte ismeretlen "mongolfolt" a m-oknáI22,6%-os előfordulású, és az Eu-ban ritka előfordulású "tejérzékenység" (tejcukor-emésztő enzim hiánya) a "törzsökös" m-oknáI37%-os (mint Belső-Ázsiában). Am-ok bőrlécrendszere belső-ázsiai jellegű(az ívek aránya alacsony, az örvényeké magas).

 

A Gm-markerek vizsgálatánál kimutatták, hogy a m-oknál előforduló Gm abst és Gm ajb3 jelölésű génmarker az eu. népeknél hiányzik.

 

Az eddig végzett nemzetk. mitokondriális DNS-vizsgálatok is belső-ázsiai jellegűek, "más eu. népekkel való keveredésünket mutatja, de egyértelmű az, hogy a finnekkel és a finnugor népekkel nem vagyunk genetikai rokonok (Science, 2000. XI. 10. Semino, Omella-Passarino, Giuseppe et al.).