CarloB Creative Commons License 2005.12.06 0 0 25116
Subphylum     Gnathostomata  àllkapocsos állatok

Classis           Osteichthyes (Csonthalak)

Subclassis      Actinopterygii (Sugaras úszójúak)

                     Teleostei  (Igazi/magasabb rendü Csonthalak)

Supraordo      Acanthopterygii (Tüskés úszójúak)

Ordo              Perciformes  (Sügérszerüek/félék)

Subordo         Anabantoidei (Kúszóhal rokonok)

Familia           Belontiidae   (Labirintkopoltyús halak)

Genus            Trichogaster

Species 

 

 

Trichogaster leeri  (BLEEKER, 1852)

Gyöngygurámi

 

Trichogaster leeri; a Maláji félsziget, Tájland, Szumátra, és Borneon él. Nagy tömegben fogható ahol szennyvizet a bennszülött falvaktól közvetlenül a vizbe vezetnek. Ennek a csinyos halnak szüksége van egy nagyobb akváriumra és úgy 25 - 30° C, vizhömérsékletre. Mondható, hogy kicsit kényes és szüksége van sok figyelmességre a tartásánál.

 

Nem tiszta, túl telepitett és elhanyagolt medencékben a halakat inváziószerüen megtámadják ostoros állatok az Amyloodinium nemzetségböl, vagy kapnak bör baktérium infekciós betegséget, ami vörös fekélyekben, késöbb mint kiterjedt szövet roncsolásban nyilvánúl meg, és utánna halálhoz vezet.

 

Elterjedése: Maláji félsziget, Tájland, Szumátra, és Borneo;

 

Nagyság: 11 cm -ig; nöstény általánosságban kicsit kisebb;

 

Nemi különbség: him, vérvörös hasrésszel és hosszú hegyesre felfutó hátúszóval. Végbél úszó, hatalmasabb kirojtozott szerü meghosszabbitott sugarakkal.

 

Tartás és tenyésztés: Meleget szeretö, békés de félénk hal. Szüksége van jól beültetett akváriumra úszónövény takaróval és alacsony vizállással. Csakis nyugodtabb, békés, összeférö fajokkal társitani. Tenyésztés lehetséges, de szüksége van tápanyagban gazdag élö eleségre az ikra érés eléréséhez.

Ivásnál átfogja a him gyürüszerüen a nöstényt; a viz áramlattal a zsircseppben gazdag tojások a viz felületére a habfészekbe felemelkednek. Az ivadékok nagyon kicsinyek és az elsö 3 - 4 napban infuzoriák, késöbb artemiát lehet adni. Nagyon produktiv.

 

Táplálék:  kis élö és száraz eleség

 

--

AQUARIENFISCHE zweite Auflage, 1990; Text von Ivan Petrovický, Ins Deutsche übertragen von Jürgen Ostmeyer, Bearbeitung der deutschsprachigen Ausgabe von Klaus Wilkerling;  1990 Aventinum, Praha. (1. Auflage Artia, Praha 1982 )

 

--

Prof. Sterba irja: Nagyon békés, meleget szerö faj. Èpit egy nagy területü habfészket nagyon kicsiny buborékokból, legtöbb esetben növényi részeket is beletesz. Csak majdnem kifejlödött állapotban nemi érett. Az egyik legszebb Belontiiden.

 

Trichogaster leeri; Mosaikfadenfisch, fogságban az élet elvárása 10 év van megadva; Quelle: E. Reusch  (1987) (Kiértékelés nélkül, minden egyes adat a szerzök kutatási munkáit, tapasztalatait, véleményét tükrözik és adják vissza, forditotta..CarloB)

 

Csak magyarázatként: Unterordnung Anabantoidei Labyrintfische; Der Anabantoidei sind eine Unterordnung, die folgende vier Familien umfaßt: die Anabantidae (Kletter- und Buschfische), die Belontiidae (Labyrintfische), die Helostomatidae (Küssende Guramis) und die Osphromenidae (Großguramis).

Előzmény: vgstudio (25085)