Volt tüzér Creative Commons License 2005.12.05 0 0 1994

A Bólyain valóban van egy szem nyomorult indító állvány. Ne keverd össze az indító állással, mert az a tüzelőálláson (ahol az egész technika van) belül egy fedezék, amiben az indító állvány fészkel. A Nyeva osztálynál ilyen volt 4 darab.

Ám a Nyeva osztály nem merült ki ennyiben. Volt egy olyan kabin, amit a körforgalom mellett láttál, annak UNK volt a neve. Tulajdonképpen benne volt szinte minden elektronikus berendezés, az indikátorokkal, Koordináta megállapító berendezéssel, Mozgó cél kiválasztó berendezéssel (SZDC), Parancs kidolgozó berendezéssel és végül a parancsközlő berendezéssel. Egyedül az adó és a vevő nem volt bent, mert az kint volt az Antenna poszton (UNV). Na persze ezzel nem merült ki az egész osztály, hiszen az elektromos táplálást aggregátorokkal oldották meg, a komplexumnak szükséges energia előállítását pedig egy RKU nevő áramátalakítóval, ami az orosz szabványú 3x220 V 50 Hz-es energiából 3x 200 V 400 Hz-es energiát csinált. Volt ezen felül az osztálynak felderítő lokátora is, P-18. P-15. A híradást és a telekód információk továbbítását 5JA62 vagy 5JA63 Cikloida rádiórelé végezte.

Az indító rendszer különösebben nem volt eleresztve, mert töltőberendezésük nem volt - lévén a Nyeva rakéta mindkét fokozata szilárd hajtóanyagú - volt némi szerelő eszközük, hogy a rakétákra a szárnyakat fel tudják pakolni, néhány TZM és kész.

Néhány képet rakok fel, hogy lásd, miről van szó. Az első két képen az antenna poszt van, de nem telepítve, hanem menetkészen?. A harmadik képen az UNK kabint láthatod üresen. A negyedik képen meg az van, ami hiányzik belőle. ez az összepántolt lom éppen a rávezető tiszt pultjának maradványai.

Ha körülnézel a Légvédelmi rakétás topicon, akkor ott biztosan találsz telepített UNV-t is.

Előzmény: charlie21 (1992)