manhattani Creative Commons License 2005.12.04 0 0 281

Eddig sehol sem találtam leírást valamelyik amerikai vasúti jelzésrendszerről, mert ahány társaság, annyiféle. Most a legutóbbi TRAINS elég jó általános lerást ad, annyira tetszik, hogy ideírom.

 

A jelzőket a fogalmaik, a nevük és a jelzésük szerint határozzák meg. A jelző fogalma a megjelenése (pl. zöld), minden fogalomnak neve van (mint pl.: szabad), és azt jelzi, hogy a felé közeledő mozdonyvezetőnek mit szabad és mit tilos megtennie.

 

A jelzési képek és jelentések társaságonként változnak, de van egy Működési Szabályok  Egyesített Kódja (Consolidated Code of Operating Rules), melyben:
-Green: szabad, haladj
-Sárga: közeledj, haladj, készülj fel a következő jelzőnél való megállásra,
-Vörös: megállj.

(Ezek pont mint a magyar vasúton...)

 

A vörös kétfajta megállj lehet: abszolút és megengedő, a megengedőt egy szám vagy más jel jelzi, a vonatnak meg kell állnia, de továbbindulhat csökkentett sebességgel.

 

A villogás új fogalmakat fejez ki, a vill sárga: haladj, készülj fel, hogy a következő jelző mellett  közepes sebességnél nem gyorsabban haladj el (az érték vasutanként változik, és ez a jelzés nálunk is ezt jelenti), A villogó vörös az abszolút jelzésnél: megállj, aztán lehet tovább haladni (ez kicsit olyan, mint egy kereszteződésben a minden irányban stoptábla, ami szintén van Amerikában).

 

A sokfogalmú jelzők sokfélék, van, ahol sebesség- és irányjelzési rendszert is megvalósítanak.