Frei Berger Creative Commons License 2005.12.01 0 0 1959

Charlie21,

 

én szívesen közvetítek, ugyanis Tobias K az a német hobbista, aki megkeresett engem Hajag-ügyben (lásd az első hozzászólásomat). Én korábban egyáltalán nem foglalkoztam katonai ügyekkel, nem is értek hozzá, minden, amit el tudok mondani, Tobiastól van. És mert izgalmasnak tűnik, és mert tetszik a megszállottsága, ezért működöm közre. A nyelv legfeljebb a katonai szakkifejezések terén lehet probléma, de ha valamit nem tudok lefordítani, azt körülírom.

Tobias és társai a BARS további magyarországi pontjait keresik (egyébként általában bunkerek a kutatási területük). A BARS-térkép valóban lehet pontatlan, de ennél a léptéknél nem csoda. A korábbi hozzászólások alapján azonosítottam 501-et a Lom-heggyel, de ahogy írjátok, az nem az, viszont a térképen a Dunántúlra esik, tehát ha tévedés is van benne, biztosan nem akkora, hogy átkerüljön a Duna túloldalára. Tobias legutóbb Polgárt emlegette, mint lehetséges Debrecen körüli helyszínt, tudtok ott valamit?

Valóban kérdéses, megépült-e mind, viszont a rendszer működött, ennél fogva minden elemének léteznie kellett. A lehetséges helyszín belövését leginkább az segítené, ha pontosan ismernénk a tornyok tájolását, azok ugyanis a következő láncszem felé mutatnak, amelynek azonban meghatározott távolságtartományon belül kellett lenni. Én hozzávetőleg betájoltam a Hajag-tornyokat, az északi mutathat a csehszlovák 402 felé, a keleti a magyar 501 felé, és a lefűrészelt déli a magyar 503 felé. Tobias viszont azt mondja, hogy a 402 felé elvileg kellene még egy állomás, és lehetnek olyan láncszemek is, amelyekről nem tudunk, és nincs a térképen. De erről még beszélgetek vele.

Előzmény: charlie21 (1952)