Frei Berger Creative Commons License 2005.11.26 0 0 1940

Kedves Fórumtársak,

 

környékbeliként és túrázóként jártam tavaly a Középső-Hajagon, néhány, a honlapomra feltett Hajag-bázis felvételem alapján bukkant rám másfél hónapja egy német újságíró, aki hobbiból, számos társával, egykori VSZ-es katonai objektumokat kutat. Kérésére felmértem a bázist, többször benne is voltam, tízezres térképszelvényt is szereztem róla. Ő igen szorgalmasan kutatja az internetet, rábukkant charlie21, bayzs kep.tar felvételgyűjteményére, t.k. mezenguz, Volt tüzér és mások csetelésére kapcsolódó témákban.

Én most kifejezetten Hajag és társai ügyében keresek kapcsolódási pontokat és információkat. A Hajag-bázis a VSZ stratégiai kommunikációs rendszerének, a BARS-nak egyik eleme volt. Ez az ún. troposzféra-rádiórendszer, amelyet 1982-től építettek ki. Ez 4-5 GHz-es, 1 kW-os jeleket lőtt fel, és ezek a troposzféra alsó rétegéről visszaverődtek a következő bázisra. A rendszer hálózati ábráját lent látjátok. Eszerint a Középső-Hajag az 504-es lehetett.

A helyszíni felméréseim alapján a levelezőtársam elkészítette a bázis 3D-képét. Most a valóságban csak két tornyot láttok, de a helyszínen ott a harmadik torony elvágott talpa is. A három torony tájolásából arra következtetek, hogy az északi torony a csehszlovák 402-es, a keleti a magyar 501-es, a déli a magyar 503-as bázis felé mutathatott. Februárban egy fórumban mezenguz, Volt tüzér, iM és Hpasp kitalálták, hogy a Lom-hegyen lehetett az 501-es (én még nem voltam ott).

Tudja valaki, hol lehet a magyar 502 és 503? Charlie21, bayzs: van még több képetek a Hajag-bázisról? iM: hová tetted fel a Lom-hegyről készített képeket?

Minden segítséget előre is köszönök! Ha valakinek ugyanez a hobbija, és szeretne kapcsolatba lépni a német levelezőpartneremmel közvetlenül (németül, angolul), szívesen megadom az elérhetőségét. 

Előzmény: GenYo (1939)