ironist Creative Commons License 2005.11.19 0 1 5
finom disznót mindenkinek!

tapasztalatom 9 malac-sütés (cs-vel olyan hülyén néz ki) után:

nyárson, faszenen max. 10-12 kg-os malac sül át teljesen. a malackót 3-4 nappal korábban csak belülről bátran befűszerezni.(frissenőrölt bors, majorannaus, só)
kívülről én naponta átkenegetem sült disznózsírral. nyársra húzni úgy, hogy a lábak lehetőleg ne lógjanak ki a malac testétől nagyon, hogy ne tudjon megforogni.
eztán jön a kitömés. 2-3 tiszta konyharuhát teszek az hasüregbe és hústűvel "bevarom". ettől a malacnak lesz formája és a sütés, meleg hatására a konyharuhák belülről szinte főzik a fűszeres húslében a húst.

a faszenek és a malac közti távolságot nem kell állítgatni, inkább az izzó szén mennyiségét kell eltalálni. általában a feja és a fara felé kell húzni az izzó szenet, a közepe úgyis sül.
Fontos nagyon, hogy mindig egy másik helyen előre beizzított faszenet szabad a malac alá rakni, mert ha a zsákból öntöd porzik és nagyon lehűti a húst. szintén érdemes a szélvédelemről gondoskodni, mert ha a meleg nagy részét elfújja a szél a sütés nagyon elhúzodik.
én sörrel kenegetem meg ecsettel. főleg ahol netán égni akar.
kb. a 3.-4. órában forgás közben kihúzom a hústűket és a konyharuhákat, hogy a hasüreg is tudjon sülni. jó szélvédelemmel 5-5 1/2 óra múlva az indulástól számítva kész az állat az evésre.

még két nagyon fontos dolog.
1. malacsütéshez nélkülözhetetlen a kenyér, vaj, párizsi. ti. a jóhangulatú társaság már a második órában szeretné már felzabálni a nyers dögöt. mert éhesek. ezért a sandwich.
2.a malacsütés ezen módja társasági esemény. tilos a malac-sütőt egyedül kinnhagyni a hidegben egy rekesz sörrel. mert berugikol és szinté nyers marad az állat.

sok sikert, és ha jól sikerül akkor a jólakottságtól dagadó társaságnak csak szerényen csöndben megemlítheted: nyugodtan szólítsatok APUNAK!