petey t Creative Commons License 2005.11.18 0 0 150

"A csehek nemességét a fehérhegyi csatában megsemmisitették. Megszűnt az állandó belső konfliktusokat generáló társadalmi réteg.

Csehország - idegen, osztrák-német nemességgel - DE POLGÁROSULT."

 

Ha már egy ország önvédelemi harcáról beszélünk, másra, mint a nemesség önvédelmére, nem nagyon lehetne gondolni. A kora újkorban még nem a parasztság vagy bármilyen más 'elnyomott réteg' érdekei határozták meg a politikát, hanem a helyi fejlődést generáló nemességé. Így aztán, ha valaki az uralkodó réteg kiirtásával és a zsoldosvezérek, hadi szállítók rablott földhöz juttatásval számolt, nem nagyon kellett meglepődnie azon a válaszon, amit kapott. 

 

"Az ipart oda telepitették, mert a megbizható "cseh" - szláv és német egyaránt - paraszt és polgéár zokszó nélkül dolgozott."

 

Eszerint a magyar polgár és paraszt nem dolgozott volna? Nem volt elég 'megbízható', miközben Mária Terézia trónját nem kis részben a magyar hadak mentették meg a bajoroktól és a poroszoktól? Vagy inkább arról van szó, hogy az 'ipartelepítés' irányát a helyi gazdasági viszonyok határozták meg. Nem véletlen, hogy  Csehország soha a történelemben nem folytatott komoly, exportra járatott mezőgazdasági termelést (Magyarország pedig igen)... 

 

"Hát igen, birodalmi szittya tudattól vezérelt nemességünk mindig gondoskodott arról, hogy hazánk minden fegyveres konfliktusban ott legyen, és jól elpusztitsák az országot."

 

Ide jöhetne egy pár kérdőjel: ?? Nekem egészen új, hogy a 'birodalmi szittya tudattól vezérelt nemesség' volt az okozója  a tatár, a török, vagy éppen a vallon hadak pusztításainak.

 

"Mo-t a Habsburg önkény rávitte volna a modernizációra, csakúgy, mint a cseheket. Ez a békekötés viszont konzerválta a középkor állapotát 1848-ig."

 

Nem nagyon értem, mire gondolsz "modernizáció" alatt. Állami autópálya építésekre meg egészségügyi beruházásokra nem nagyon futotta még akkoriban - ahogyan azt már írtam, a gazdasági fejlődést elsősorban helyi érdekek vezérelték. A XVIII.-XIX. században a végrehajtó hatalom a Habsburg-kormányszékek kezében volt, a vármegyék ellenállása elsősorban közjogi témákban volt meghatározó. Rajtuk nem múlott a 'modernizáció' előrehaladása.

Előzmény: ftonyo (149)