ftonyo Creative Commons License 2005.11.17 0 0 149

XXI. századi pacifista szemlélettel viszont nem nagyon lehetett akkoriban egy országot előrébb vinni...

 

Kedeves petey t és Rodostó!

 

Ez nem pacifizmus. Hideg logika.

A csehek nemességét a fehérhegyi csatában megsemmisitették. Megszűnt az állandó belső konfliktusokat generáló társadalmi réteg.

Csehország - idegen, osztrák-német nemességgel - DE POLGÁROSULT.

 

Az ipart oda telepitették, mert a megbizható "cseh" - szláv és német egyaránt - paraszt és polgéár zokszó nélkül dolgozott.

 

Sivalkodunk, h Mo-on nincsenek műemlékek a sok háborúskodás miatt. Hát igen, birodalmi szittya tudattól vezérelt nemességünk mindig gondoskodott arról, hogy hazánk minden fegyveres konfliktusban ott legyen, és jól elpusztitsák az országot. És mindig a vesztes oldalon.......

 

A csehek meg szépen kibekkelték a Habsburg fennhatóságot, és 1918-ban mint szegény elnyomottak jelentek meg a világ előtt - holott MI tudjuk, h a Habsburg elnyomó gépezet mennyire éppen belőlük állt.

De ők nem verték a mellüket, hanem fű alatt, amúgy jó polgárhoz illően tették a dolgukat.

 

A két történelem különböző fejlődésének mindmáig ható következményei vannak. És sajnos, nem a mi javunkra.

 

Amikor én konszolidálódó állapotról beszélek, az 1695-1703 közötti időszakra értendő. Ekkor már nem voltak olyan katonai atrocitások, amit Te irsz, Rodostó. 

A hegyaljai felkelést, akárcsak a Rákóczi-félét a Mo visszafoglalása után munka nélkül maradt szegénylegény-végvári harcos réteg generálta, amelyik nem tudott visszaintegrálódni a társadalomba.

 

A Rákóczi-szabadságharc nyomán keletkezett szatmári béke nem volt más, mint a z idejétmúlt magyar rendiség jogainak vaskos körülbástyázása. Mo-t a Habsburg önkény rávitte volna a modernizációra, csakúgy, mint a cseheket. Ez a békekötés viszont konzerválta a középkor állapotát 1848-ig.

Előzmény: petey t (142)