CarloB Creative Commons License 2005.10.28 0 0 24715
Subphylum     Gnathostomata  (Kiefertiere) àllkapocsos állatok

Classis           Osteichthyes (Csonthalak)

Subclassis      Actinopterygii (Sugaras úszójúak)

                     Teleostei  (Igazi/magasabb rendü Csonthalak)

Supraordo      Ostariophysi  (Pontyhalhoz hasonlóak)

Ordo              Cypriniformes ( Pontyhalszerüek/félék)

Subordo         Cyprinoidei    (Pontyhal rokonok)

Familia           Cobitidae  (Schmerlen, Dorngrundeln) Kövihalak

Subfamilia      Botinae 

Genus            Botia

Species        

 

Botia macracantha  (BLEEKER, 1852) 

(német neve: Prachtschmerle)

 

Az életmódjáról a Botia macracantha -nak csak keveset tudunk. Még arra sincs egy kiinduló pont, hogy a nemi különbségeket megállapitsuk. Tekintettel arra, hogy a Botia macracantha a legszebb képviselöje a nemzetségnek, 1936 óta importálják és a kereskedésekben kinálják.

 

De ezek itt mindig vad fogások ami azt jelenti, hogy megfelelö gondos (tartást) ápolást igényelnek. Botia macracantha -nak 4 bajuszpárja van, a szemek nincsenek védöhártyával befedve, minden szem alatt ül egy fel állitható dupla tüske.

 

Fiatal halak, a természetben nagy csapatba felzárkóznak, ellentétben a kifejlettekkel, akik csak kis csoportot pár kevés állattal képeznek. Egyes exemplarok agresszivak, és verekedösek, gyenge halaknak veszélyesek lehetnek. Vannak ichtiológusok, akik megállapitották, hogy a kifejlett halak a szabad természetben nagy összeseregléssel vizfolyással szemben (felfelé) a folyó forráshoz (eredö pontja) vándorolnak. Az ember úgy gondolja, hogy a sekély parti vizekben a forrásterületeken ivnak. Késöbb a vizfolyással visszatérnek.

 

A Botia macracantha; kivül még a Botia sidthimunki, Botia lohachata, Botia modesta, és továbbiakat is importálnak. Mind ezek a halak a Botia nemzetségböl talaj lakók. Gyakran az Ichthyophthirius multifiliis -töl megbetegednek. Ez a járvány legtöbbször környezet változásoknál tör ki.

 

Elterjedése: Szumatra és Kalimantan (Borneo);

 

Nagyság: a természetben 30 cm -ig, fogságban meglehetösen kisebb;

 

Nemi különbség: ismeretlen;

 

Tartás és tenyésztés: elönyben részesit lágy tiszta és oxigén dús vizet. Vizhömérséklet igénye magas: 24 -26° C. Egy kis csapatban tartani, úgy 5 - 6 exemplarban. Tompitott, csökkentett fény, és elbújási lehetöségek kövekböl, valamint gyökerekröl gondoskodni. A tenyésztésröl fogságban nincs semmilyen ismeret. Àllitólag a Szovjetunióban történt szaporodás, szexuálhormonok injekciózása után.

 

Táplálék:  vesznek fel élö -és száraz eleséget, elöszeretettel a talajról;

 

--

AQUARIENFISCHE zweite Auflage, 1990; Text von Ivan Petrovický, Ins Deutsche übertragen von Jürgen Ostmeyer, Bearbeitung der deutschsprachigen Ausgabe von Klaus Wilkerling;  1990 Aventinum, Praha. (1. Auflage Artia, Praha 1982 )

--

Prof. Sterba nagyon részletesen a családban és a nemzetségben tárgyalja a fajt, de tartalmilag hasonló a fent leirtakkal.

 

--

A legbriliánsabb leirásokat  Dr. Rombach -tól olvastam, ennél a halacskánál a következöket irja:

 

A Botia macracanthus; biztosan a legszinpompásabb és legfeltünöbb édesvizi halakhoz tartozik. Sok akvaristánál nagy közkedveltségnek örvend; habár a legkevesebb akváriumokhoz még csak távolról megközelitöleg is alig megfelelö, mivel egyrészt nagy lesz, másrészt egy úszás aktiv, és csapatot kedvelö kövihalról van szó. Az elsö behozatala 1935 -ben volt.

 

Neve: Botia macracanthus; Prachtschmerle, a név macracanthus; "nagy tüskét" jelent.

 

Nagyság és az életkor elvárása:  A Botia macracanthus; elér egy 30 cm -es nagyságot. A teljes nagysága az akváriumban kissé ez alatt van, de az embernek egy elérhetö 25 cm -es nagyságból kell kiindúlnia. Az életkor elvárása magas. Több izben jelentettek 18 éves állatokról. Az oka annak, hogy miért sok akvarisztikai Literaturban csekélyebb teljes nagyságot adnak meg, az azzal magyarázható, hogy csak pár akvarista az állatokat az életük végéig megfelelö tágas akváriumban ápolja.

 

Elterjedése: Dél-Kelet-Àzsia; Szumatra és Borneo.

 

Tartás:  A tartása a Botia macracanthus;-nak elvileg nem nehéz. A viz értékeket illetöen alkalmazkodóképes, habár a fö elterjedési területein inkább lágy, könnyen savanyú és meleg vizet találunk. De mivel kiterjedt ivási vándorlásokat a párzási idöben megtesz, igy egy magasabb tolerancia a váltakozó viz értékekkel szemben, elképzelhetö vagy jellegzetes. Sokkal fontosabb mint a viz értékek, a struktúrája és nagysága az akváriumnak. A magas elvárható életkora és az elérhetö teljes nagysága miatt, egy nagyon tágas akvárium szükséges. Semmi estre sem 500 liter alatt. Az állatoknak mint alsó határ egy medence, 150X60X60 cm (hosz x mélység x magasság) még elfogadható. A talaj nem kényszeritöen elöirt, habár az állatok nyilvánvalóan finomabb homoktalajban, szemmel láthatóan jobban érzik magukat. Az akvárium berendezésének nagyon változatos alkatúnak kell lennie, fedezékekkel, nem belátható barlangokkal vagy legalább részlegesen dús növényzettel. Az  anyag választás a fedezékek és a barlangokhoz másodrangú. Èn az 5 állatomat egy medencében tartom, nagyon sok fa gyökérrel, ahol az állatok egy nagyobb barlangot mint föfedezéket beköltöztek. Az akváriumi Club; Scalare Bad Neuenahr-Ahrweiler, él egy további csapat 6 halból. Nekik félkerek agyag(cserép)csövek lettek a talajba beépitve,  és csak a nyilásnál hozzáférhetöek. A csöveket az állatok direkt beköltözték, és visszavonúlási helynek tekintik az akvárium környékén történö zavarásoknál. A Botia macracanthus; -ok; tendenciálisan a talajban túró állatok, ami mindenek elött a homoktalajnál erösebb átkutatását a leesö mulmnak eredményezi, ami a tevékenységük által könnyü viz homályosodást okozhat. Ez az állatok jó közérzetét illetöen nemjátszik szerepet, de aki szereti a tiszta vizet, egy effektiv szüröt kell, hogy beépitsen. Az élelmezése a Botia macracanthus; -nak nem okoz gondot. Szivesen mennek az eléjük tett; - száraz, -fagyasztott, és -élö eleségre. De mindenesetre az embernek még növényi mellékételt; - uborkát, cukkinit, vagy hasonlókat is kell adnia.

 

Szociális viselkedés és a nemi különbségek: A Botia macracanthus; egy kövihala az alsó viz régióknak. De ennek ellenére gyakran az élelem után átkutatja az egész medencét, és a viz felületére is megy, ahol a háton úszva, a vizinövény takarót lelegeli. Okvetlenül csapatban, 5 vagy több állatot együtt tartani. A Botia macracanthus; -ok, rendkivüli módon társaságot kedvelöek és tönkremennek (elsatnyúlnak) egyedüli tartásnál, ami pontos megfigyeléssel izoláltan tartott állaton észrevehetö és látható. Ezek az egyedül tartott állatok, szabályszerü viselkedési zavarokat mutatnak, tendálnak félénkségre (ilyedösek) és csak nagyon ritkán lesznek szelidek. Az állatok egy csapatban induviduálisan ismerik egymást, idöközönként képzödhet egy rangsorrend, de a legtöbb esetben minden egyes állat a csapatban egyenrangú. Pontosan ugyanugy megismerik az állatok egy megszokási idö után, ami induviduálisan külöbözö hosszú lehet, a medence ápolóját is. Ezt azon könnyen fel lehet ismereni, hogy nem vonúlnak vissza, ha nekik ismert személyek az akváriumhoz közelednek, - de a számukra idegen embereknél, a fedezékükhöz menekülnek. Angol nyelvhasználatban a Botia macracanthus;-t, "Clown Loach" -nak nevezik. Jobban nemlehetne a fajt karakterizálni mivel gyakran valóban mint egy Clown (bohóc) lép fel. Valóban a legfurcsább viselkedési formák jelentkezhetnek; egy formájú halott állás, amikkor az állat percekig az oldalán fekszik mintha elhalálozott volna. Utánna a következö pillanatban ismét elevenen úszik az akváriumon keresztül és felkeresi a csapatját. Viselkedés pszichológiai nézetböl, sajnos meg kell állapitanunk, hogy az életmegnyilvánúlása, ennek az állatnak idáig a számunkra alig érthetö. A Botia macracanthus; hangok kiadására képes. Ami ropogtatásban nyilvánúl meg, ahol a hangok különbözösége is felismerhetö, de amit nem egy egyértelmüen megállapitható viselkedési formához lehetne sorolni. De a fenyegetö hangokat biztonsággal meglehet állapitani. A képessége a hang produkálásának egy jó hallási képességgel kötödött, az állatok a környezetükböl jövö hangokra  reagálnak, nálunk válaszolnak idönként a zongora játékra, -ropogtatással. A nemi különbségek nem biztosan ismertek. A Mergusz Atlaszban levö adatokat, egy kis óvatosággal kell kezelni.

 

Tenyésztés: Szabályozott és tervszerü tenyésztés nem ismert. Véletlenszerü tenyésztésekröl alkalom adtán jelentenek. Egy kevés közös faktornak kell lennie egy erös átrendezése a tartó medencének elsösorban a téli hónapokban, összekötve nagyobb változásokkal a viz paraméternél. Az oka a szaporodási viselkedése a Botia macracanthus;-nak, a természetben. Az állatok a szabad természetben téli ivók ami összefügg az esös idövel; és ivási vándorlásokat tesznek. Az adatok az ivási vándorlásokról, ez idáig ellentmondásosak. Vándorlásokról a patakok és folyók felsöfolyásainál  beszélnek, más populációk a folyók torkolatvidékeire vonúlnak és a brakkvizben ivnak. A következö években még tisztázni kell, hogy ezek a különbözö adatok, igazolhatóak és hogy milyen konzekvenciák ebböl az akváriumi tartás, és a tenyészpróbálkozásokra következtethetöek. De egy egyértelmü, az állatokat principiálisan (elvileg) a Kirschbaum módszerrel kell a tenyésztésre elökésziteni. Ez átfog nagyobb vizcseréket, beleértve hidegebb vizzel, a változásokat a viz paramétereknél, össze kell kötni az akvárium átrendezésével..stb. Mindezek a faktorok, szinlelik az ivási vándorlását az állatoknak. Akvarista körökben ismételten vannak hiresztelések hormonok általi stimulárási szaporodásokról. Ezek viszont ha megtörténtek és sikeresek voltak, nem idézhetöen publikáltak.

 

Különös megjegyzések: Azt monják, hogy a Botia macracanthus; -nak egy nagy betegségre való hajlamossága lenne az Ichthyophthirius multifiliis -kórokozójával szemben. De ez igy nem egésszen stimmel. Egészséges és a fajnak megfelelöen gondozott állatok rendkivül ellenállóképesek. Gyakori nagyobb infekciók a kórokozókkal csakis frissen importált állatoknál, mindenek elött akkor jelentkeznek ha alúltápláltak.

 

A Botia macracanthus;-t, sajnos nagyon gyakran a csigák tömeges elszaporodása elleni bajlódás végett szerezik be, és ugyancsak ajánlják, de itt egy alapvetö meghatározását az állatvédelmi törvénynek rendkivüli gyakorisággal eklatáns módon ezáltal semmibe sem veszik. Helyes az, hogy egy jó csiga pusztitó, de figyelemmel a teljes nagyságára, az elérhetö életkor elvárására, és a szociális viselkedésére, ennek az állatfajnak semmi keresni valója nincs kis és közép nagyságú medencékben.

 

Összecserélhetöségi lehetöségek: nincsenek

 

Literatur: Riehl, R. & Baensch, H. (2001) Mergus Aquarienatlas

 

(Irta: Dr. Ralf Rombach)

 

Bleeker Pieter (1819 - 1878) Holland természetkutató és orvos. Hosszú évekig Indiában és Jávában élt, és itt összeállitott egy terjedelmes gyüjteményt a halak állatvilágáról (Fischfauna). Egy nagy számmal elsö leirásokat publikált; és a müve  "Atlas ichthyologique des Indes Orientales Néerlandaises, publié sous les aspices du Gouvernement colonial néerlandais" ami 9 kötetben 1862-1877 -ben, Amszterdamban jelent meg, Ö állitotta fel az elsö összefoglaló átvizsgálást a Dél-Kelet-Àzsià-ból származó halakról.

 

--

Botia macracanthus; Prachtschmerle, 24 évig élt, de lehet idösebb is;  Quelle: Harald Kaspar (Minden egyes adat a szerzök kutatási munkáit, tapasztalatait, véleményét tükrözik és adják vissza, forditotta..CarloB )

Előzmény: ~~CAPY~~^~~ (24562)