ezmegenvagyok Creative Commons License 2005.10.22 0 0 450

meg ezt is:

 

BAKLAVA (perzsa)

 

Hozzávalók:

6 csomag réteslap
20 dkg vaj
15 dkg méz
1 tojássárgája
A töltelékhez:
30 dkg dió vagy mandula
30 dkg kristálycukor
1 teáskanál őrölt kardómom
4 teáskanál őrölt fahéj

 

Készítsük el a tölteléket: daráljuk meg a diót vagy a mandulát, keverjük a cukorral, a kardómommal, a fahéjjal össze.

Olvasszuk fel a vajat.

A sütőtepsit kenjük ki vajjal, és 2 kihajtogatott réteslapot helyezzünk bele. Vajazzuk meg. Vékonyan kenjük meg a dió- vagy mandulatöltelékkel, és fedjük be egy újabb réteslappal. Kenjük megolvasztott vajjal, és tegyünk rá újra tölteléket, majd fedjük le a következő réteslappal. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg a töltelék el nem fogy. Az utolsó töltelékre tegyünk 3 db vajjal megkent réteslapot.

A tetejét kenjük meg a tojássárgájával, s vágjuk rombusz alakú szeletekre. Rakjuk előmelegített sütőbe. 10 perc múlva vegyük ki a sütőből, és locsoljuk meg a maradék vajjal. Süssük tovább, míg aranysárga nem lesz.

Ezután a vágások mentén locsoljuk meg az előmelegített mézzel. Amíg ki nem hűl, tartsuk a sütőben. Tea mellé tálaljuk.