Törölt nick Creative Commons License 2005.09.26 0 0 62
" Én arra gondolok, hogy a Newtoni abszolút tér kiküszöbölése volt a célja, de javíts ki, ha tévedek!"

Igen. Abban a formában, hogy a téridőt az anyag egyértelműen meghatározza, átvihető az áltrelre is, csak jó határfeltételeket kell megszabni az Einstein-egyenletekhez. Ld. előző hozzászólást.

"Az, hogy a tehetetlenségi erők mindig az univerzum többi tömegéhez viszonyított gyorsulás (forgás) következményei. Van amikor ezt úgy fogalmazzák meg, hogy az „newtoni m-szer a”-ról beszélnek, máskor meg arról, hogy „a centrifugális erőről”."

Ez már egy nehezebb dolog. Valami olyasmit mond, hogy a tehetetlenségi erők lényegében az Univerzum összes többi testének gravitáiójából adódnak.

Ilyet is tud produkálni az áltrel, a Lense-Thirring effektussal. Csak ehhez az Univerzum tömegeloszlására kényszerek adódnak. Ezek globális feltételek, ismét határfeltételek előírásához fogsz eljutni. Lentebb megmutattam, hogy ha pl. az egész Univerzumban egy lassan forgó vékony gömbhéjnyi tömeg van, akkor az nem teljesíti a Mach-elvet. A középpontjában lévő frame forog (Lense-Thirring), csak nem elég gyorsan. A Misner-Thorne-Wheeler könyvben egy egész szakaszt szentelnek ennek a kérdésnek, ott elolvashatod a részletes analízist.

Igazából az is egy plusz probléma, hogy a Mach-elv csak globálisan mondható ki és ellenőrizhető, márpedig erre a megfigyelések szintjén valójában semmi esély sincs.

Olyanokat persze lehet látni, hogy a háttérsugárzás izotrópiája miatt van egy kitüntetett vonatkoztatási rendszer (kozmológiai terminussal: együttmozgó rendszer), ami ráadásul az eddigi mérések szerint nem forog (nem mutat frame-dragging effektust). Ennyiben ismét áll a látható Univerzumra a Mach-elv, vagyis az Univerzum anyaga egy olyan vonatkoztatási rendszert határoz meg, ami nem forog, vagyis a forgás tényleg értelmezhető az Univerzum anyaga által kitüntetett rendszerhez képest mozgásként. Ez ismét kiküszöböli az abszolút téridőt abban az értelemben, hogy ezt a kitüntetett rendszert az anyag (háttérsugárzás) tünteti ki. A specrel persze lokálisan érvényben marad egyébként (az áltrelnek ez az egyik alapvető tulajdonsága: a lokális Lorentz invariancia). Mit jelent az, hogy lokálisan? A görbületi sugárhoz képest. A Naprendszerben a görbületi sugár tipikusan nagyobb mint 10^12 cm, csak extrém viszonyok között megy ez alá (pl. fekete lyuk), vagyis nem csoda, hogy az összes specrel kísérlet működik.

Az Einstein-egyenletek viszont önmagukban megengednek olyan megoldást (pl. Gödel univerzuma), ami globálisan forog, tehát önmagukban nem teljesítik a Mach elvet. Mint írtam, ezeket a megoldásokat határfeltételek kirovásával el lehet tüntetni. Az összes ilyen határfeltétel, amit kipróbáltak, kinyírja a Minkowski teret is, de lentebb írtam, hogy ez csak még jobb, ami a Mach elv teljesülését illeti. Ugyanis a Minkowski térben pont hogy lenne egy abszolút téridő, anyag meg sehol!
Előzmény: grafithegy (56)