LvT Creative Commons License 2005.09.15 0 0 2768
Kedves milyennincs!

Fröhlich: Lelki tulajdonságra, jellemre utaló német személy-, majd családnév, vö. n. fröhlich 'vidám, víg' melléknév. Magyar jelentéstani megfelelője a Víg(h) csn.

Svasznek: Alakját tekintve szláv (leginkább cseh-szlovák), Svasznik (írva: Svasnik) alakjára is akad adat. Közelebbit azonban még nem találtam róla. Talán, ha fel lehetne tételezni egy Šastnik előalakot, akkor összekapcsolható lenne a gyakoribb cseh Švasta családnévvel.

Merklik: A német parlamenti választások finiséhez illő név. Ez ui. nem más, mint a CDU/CSU jelöljének, Angela Merkelnek a családnevének a (leginkább szlovák környezetre utaló) szlávosítása szl. -ik ~ -ík kicsinyítő képzővel. A n. Merkel alapnév etimológiailag korektebb írásmódja Märkel; amiből látszik, hogy apanévről van szó: azaz a Mark személynév -(e)l kicsinyítő képzős származékáról. A Mark név pedig megegyezhet a mi Márk személynevünkkel (azaz az evangelista latin eredetű Marcus [? < Mars] nevével), de uyganúgy lehet a n. kételemű Markward 'tkp. határőr' személynév rövidülése is.
Előzmény: milyennincs (2767)