Törölt nick Creative Commons License 2005.09.14 0 0 10307
Szerinted hogyan gyorsulhat egy inerciarendszer?

Gondolom, ezt akartad írni:

Vegyünk egy inerciarendszert messze kint az "üres" térben. Vegyünk egy ahhoz képest egyenletesen gyorsuló megfigyelőt. Akkor ez a megfigyeléseit úgy értelmezheti, hogy homogén gravitációs mezőt vezet be ("tehetetlenségi erő").

Ekkor azonban a térgörbület nulla. Ugyanis az ilyen "álgravitációs terek" esetén (vagyis amelyeket globálisan ki lehet transzformálni más koordinátarendszerre, jelen esetben az eredetileg felvett inerciálisra való áttéréssel) a görbület egyszerűen zérus. Pont ez a feltétele annak, hogy a kitranszformálás megtehető legyen.

Vagyis: Riemann-görbület = zérus

ekvivalens azzal, hogy

választható olyan koordinátarendszer, ami globálisan inerciális. Ez esetben bármiféle vonatkoztatási rendszerben mért "gravitációs erő" csak artifaktum (newtoni mechanikában ezt hívják "tehetetlenségi erőnek").

Valódi gravitációs térben ezt nem lehet megtenni. Ha a Riemann-görbület nemzérus, akkor csak lokálisan lehet kitranszformálni a gravitációs teret, ami azt jelenti, hogy ha megadok egy pontosságot, amekkora pontossággal meg akarok szabadulni tőle, akkor ezt egy adott pontnak csak egy elegendően kicsiny környezetében lehet megtenni.
Előzmény: Gézoo (10306)