Törölt nick Creative Commons License 2005.09.12 0 0 10288
"jo, lehet. en het eve vegeztem a muegyetemet villamosmernoki szakon, akkor meg eleg kemenyen nyomta a tanar a koppenhagait, es mindenki hulye volt, aki vitatkozni mert, v akar csak kerdezni is. persze ez csak egyeni megfigyeles, lehet, h fizika szakon normalisabb a tanari kar."

Bocsánat, én az ELTE viszonyaiból indulok ki, meg még mondjuk pár külföldi egyetemről vannak benyomásaim. A BME az más, már csak azért is, mert nem nagyon vannak ott a QM interpretációjával foglalkozó emberek. Ha lennének, hozzászoknának, hogy nem csak egy van, és az kihatna az oktatásra is. Mert itt mindenki azzal a tudattal él, hogy van nekünk egy E. Szabó Lászlónk, aki mindenféle "eretnek" nézeteket terjeszt, ráadásul jól átgondoltan, aztán van egy Bene Gyulánk a kvantum vonatkoztatási rendszerekkel. Meg aztán van még Károlyházi Frigyesünk is, a "friciizmus" szerint a gravitációs tér fluktuáció spontán lokalizálják a hullámcsomagokat, megakadályozva azok minden határon túli szétfolyását. És még elnézést kell kérnem azoktól, akiket nem is említettem...

"jo, de akkor miert pont a neminterferalos kep valasztodik ki? hiszen tenylegesen nem latta senki, h melyik elektron melyik lyukon ment at."

Ez már nem olyan egyszerű, a QM nem ezt mondja. A kvantum eraseres topikban le van írva, mint mond a QM ilyen esetekben, és az messze nem ilyen egyszerű, és függ a kísérlet pontos feltételeitől. A tudatot bekavaró interpretációk persze tartják az összhangot a QM-mel, már csak azért is, mert eddig a kísérletek is összhangban vannak vele, és messze nem ilyen egyszerűen gondolkoznak erről. Ettől még szerintem teljesen félrevezetőek.

Persze, nyugodtan szabad rejtett paraméteres modellekkel foglalkozni is, sőt hasznos is. Ha valaki pl. megcsinálná a QM lokális rejtett paraméteres elméletét Fine ötlete nyomán, annak valószínűleg nagy visszhangja kerekedne (eddig a Fine-féle modelleket minden kísérlet mellé mesterségesen kell konstruálni). Amit itt ezzel kapcsolatban írtam, az nem valamiféle lezárt tény, hanem az én egyéni intuícióm, hogy ez az út nem igazán kecsegtető. Amely intuíció sok mindenen alapul (gravitáció és kvantumelmélet problémája, univerzum hullámfüggvényének értelmezése, eddigi QM alapjaival kapcsolatos kísérletek eredményei, alternatívák végig bogarászása stb.), de csak egy intuíció, megérzés, nem pedig olyasvalami, amit itt és most kötelező érvénnyel meg tudnék indokolni. Viszont azért ki tudom mutatni, mi az, amit a rejtett paraméteres elméletek igazán nem magyaráznak meg.

Leginkább a QM "borotvaélen táncoló" jellege ad okot gyanúra. Olyan, mint a szűzlány, akiről már a bugyi is lekerült, aztán mégis visszakozik :) Már azt gondolná az ember, hogy mese nincs, az elmélet nemlokális, specrel ki a szemétbe, jöhet mindenféle vad elképzelés, aztán meg kiderül, hogy a relativisztikus kvantumtérelmélet mégis szépen működik, mert a QM éppenhogy elkerüli azt, hogy ne legyen összeegyeztethető a specrellel. Azért ez furcsa. Ilyenkor a legtöbb fizikus érzése az, hogy az EPR/Bell-nél bementünk egy olyan utcába, amiben elvesztettük szem elől a felülnézetet, és nem látjuk a fától az erdőt.

Különben van egy vicc, hogy mivel lehet egy teremre való fizikust heves vitába kergetni? Hát azzal, ha feldobod a QM értelmezésének kérdését :) Hacsaknem azt a választ kapod, hogy "ne, ne ezt már megint", és inkább ejtik a témát.
Előzmény: the soft cushions (10286)