emts Creative Commons License 2005.09.12 0 0 1252

Sziasztok,

 

Utólag szerettem volna klímát rakatni a 306-osomba (1996, 1.4-es benzines). Bontottat, kompletten nem találtam, illetve több helyen mondták, hogy a PUG306-nál még a műszerfal hátulja is más a klímás verziónál, hogy elférjen a nagyobb fűtésdob.

 

Viszont nagyon kedvező áron (kifutó modell) tudtam venni egy komplett Diavia klímát, igaz PUG 306 1997 utáni modellekhez, az enyém meg 1996-os. Találtam egy kítűnő szerelőt is (Peugeot és klímázik is mellette, így ismeri a Diavia klímákat is), aki tényleg nagyon lelkiismeretesen megcsinálta, azaz beletette, ami néha igen nehéz volt, mert nem mindig passzolt. A munka szép lett és igényes (többek között a computerbe is be van kötve, nem csörög, zörög, nincsenek eltépett patentek stb).

 

A motorhűtő ki lett cserélve és itt kezdődik az én problémám. A motor hőfoka jelentősen emelkedett a csere óta, ami nagyban rontja a klíma hatásfokát is. Ha nem megy a klíma, szinte forró levegő ömlik be a nyílásokon, úgy, hogy nincs ráaadva a fűtés. A garázsomhoz csak araszolva, előre-hátra tolatva tudok beállni. Korábban, még télen is előfordult, hogy a hűtőventi bekapcsolt ilyenkor. Most nem hallom a ventit, de gyakran megjelenik egy Stop felirat a műszerfalon, mellette a vízhőfok kijelzőn szintén világít a piros fény. Az új (Diavia) hűtő 2 fokozatot tud és ha be van kapcsolva a klíma, akkor azonnal elkezd járni a kisebb fokozaton, a nagyobb fokozat meg szükség szerint kapcsolódik. legutóbb kiprobálta, hogy hűvös időben autóztam, egyenletes tempóban, és nem járattam a klímát. Ezek után álltam be a garázsba. Ekkor nem gyulladt fel a piros fény, de a mutató szerint nagyon közel állt hozzá, azaz megint felmelegedett a motor. Sajnos még hűvös időben sem jön be hűvös levegő mostanában klíma nélkül (régebben ez rendben volt).

 

A klíma így nem túl élvezhető, egyrészt a magas motor hőfok miatt, másrészt amúg is gyengébb a hatásfoka, mert a párologtató közvetlenül a kesztyűtartó mögött van, így hosszú az út a párologtató és a ventillátor között, illetve azt mondta a szerelő, hogy a rendszer szívja róla a levegőt és nem átfújja. Szóval eleve szolíd, kellemes levegőt nyom be, nem kell meleggel keverni.

 

Megköszönném, ha tapasztalatotokat, véleményeteket meg tudnátok osztani velem, mert én tanácstalanul állok a problémával szemben.

 

Köszönöm szépen a segítséget előre is.

 

Minden jót.

 

Ui: A Diavia hűtő egyventillátoros. Lehet, hogy kellene szereznem egy bontott dupla hűtőventillátort?