szilva Creative Commons License 2005.09.08 0 0 113
Lehet, hogy egy kicsit OFF itt, de elakadtam.

A helyzet az, hogy nekiálltam csinálni egy kábeltesztert. Jelenleg 2db RJ45-ös aljzat, 2 nyomógomb, egy 1x16-os LCD kijelző és egy Atmel mikrovezérlő van egy próbapanele összerakva. A 2 RJ45 minden lába a mikrovezérlő egy-egy portbitjére van kötve, és a kábelt programmal kívánom ellenőrizni.

A mikrovezérlő sajátosságaiból adódóan kb. 160 karakternyi szövegpuffer áll rendelkezésemre, ami maximum 10 sor a kijelzőn (ha nem használok sorvég-jeleket). Pillanatnyilag az egyik nyomógombbal ezt a puffert tudom megjeleníteni a kijelzőn, soronként léptetve és körfolytonosan. A másik gombbal indítom a kábeltesztelést, ami a puffert feltölti a mérés eredményével.

Alapértelmezetten mindkét csatlakozó minden lába 1-es logikai állapotú. A mérés úgy zajlik, hogy az egyik csatlakozó (nevezzük A-nak) bitjeit egyenként 0-ba írom, majd az A és a B csatlakozó állapotát is beolvasom, ami ugye A port biteknént 2 teljes byte, azaz összesen 16.

És itt akadtam el, hogy hogyan lehetne értelmesen, azonnali rátekintéssel megmutatni a mért kábel állapotát. Most az történik, hogy a 8x2 byteot nyomógombbal körbeléptethetően megjelenítem a kijelzőn úgy, hogy a 0 bitek helyébe a csatlakozó lábszáma kerül, az 1 bitek helyébe pedig egy aláhúzásjel.

Hogy érthetőbb legyen, pl. egy egyenes kábelnél ilyeneket fogok látni:

1_______1_______
_2_______2______
__3_______3_____
___4_______4____
____5_______5___
_____6_______6__
______7_______7_
_______8_______8

Egy szabályos cross-ethernet kábelnél pedig ezt:

1_________3_____
_2___________6__
__3_____1_______
___4_______4____
____5_______5___
_____6___2______
______7_______7_
_______8_______8

Persze ebből a kijelzésből minden (na jó, nem minden, mert ez az A-ból B-be mérés, a korrektséghez hozzátartozna egy B-ből A-ba mérés is) hiba látszik, a szakadás és a rövidre zárt ér is. Továbbá nem csak ethernet kábeleket akarok tudni tesztelni, hanem mondjuk DEC-es soros kábeleket, telefonkábeleket, Cisco konzolkábelt, stb-t is, tehát nem feltétlenül az 1-2 3-6 4-5 és 7-8 érpárokra kell koncentrálni. De ezt így kiértékelni elég macerás, és lassú.

Szóval keresnék valami emberbarátibb megoldást a megjelenítésre, az ötleteket szívesen veszem!