CarloB Creative Commons License 2005.08.19 0 0 23868
Algák leküzdése (irtás; megszüntetés)

 

Az algák elleni harcban az ember rendszerint célozza korekturokkal azokat a tényezöket, amik a tömeges fejlödését az algáknak elöidézték. Ennek az okáért különbözö környezeti faktorok (tényezök) lehetnek felelösek, többek között a megvilágitás erössége és tartama, a fény szine (Kelvin=szinhömérséklete), pH-érték, vizkeménység, trágyázás (tápanyag jelenléte vagy  - a hiánya), a szürés intenzitása, az oxidáció-redukció-egyensúlya. Az algák egyrészt nagyon különbözö életkörülményekkel boldogulnak, de a másik oldalról nézve hirtelen környezeti változásoknál elhaláloznak. Mivel sok tényezö az algafejlödést befolyásolja, és a biológiai rendszer az akváriumban komplexen egymásba kapcsolódott, igy általánosan érvényes és megbizható leküzdési intézkedések ritkán megadhatók. Megváltoztatása egy tényezönek befolyásolja gyakran akaratlanúl ugyancsak más folyamatokat a rendszeren belül. Az alga irtás megkezdése elött mindig egy alapos analizist kell tenni a szituációról, és a nemrég megtett változásokról amik az akváriumban megtörténtek:

 

-  Növényzet (dús növényzet, gátolja gyakran az alga fejlödést, a vizinövények csökkentik a nitrát és foszfátokat a vizben, mivel tápanyag konkurenciával hatnak az algákra).

 

-  Etetés és hal állomány (mennyisége és fajtája az élelemnek, mennyi lesz valóban felvéve; felhasználva, a nem felhasznált élelem, a vizet túl trágyázza).

 

-  Megvilágitás (tartama - az alga elszaporodásánál már gyakran segit egy 3 - 4 órahosszas déli sötét fázis; szin sprektum - a nagyon magas kék rész gyakran elösegiti az alganövekedést, ellenben egy magas vörös tartomány a vizinövényeknek kedvez, ugyancsak az öregedéssel járó változását a fény minöségének figyelni kell).

 

-  Szürés (a filter teljesitményének az akvárium nagyságához és a növényzetnek megfelelönek kell lennie, gyakran elösegiti nagyon erös szürés az algafejlödést).

 

-  Viz értékek ( magas nitrát és foszfát értékek elösegitik az algák fejlödését, rendszeres vizcsere ca. 25 - 30% ez ellen hat, nagyon magas O2 tartalom, pl. nagyon erös porlasztás egy jól beültetett medencében gondoskodik egy oxidáló környezetröl és feléleszti az alganövekedést; pH -érték, CO2 és a karbonátkeménység KH, szoros kapcsolatban állnak, rendszerint elösegiti csekély CO2 érték 10 mg/liter az algák fejlödését, ugyanakkor magasabb értékek a növény növekedést élénkitik; KH 5° alatt hátráltatóan hat az alga növekedésre).

Változtatásokat a viz értékeknél kis lépésekben és lassan kell megtenni. Nagyon gyors változásoknál a vizinövények növekedési zavarral reagálnak, ami tápanyag (többlet) fölösleget jelent és egy alga csapáshoz vezethet.

 

-  Maga a medence formája és a viz mozgás intenzitása is tudja a tömeg fejlödését az algáknak befolyásolni. Viszony a viz térfogathoz lehetöség szerint kicsi és kevéssé mozgó felület megneheziti a felvételét az O2 -nek az atmoszférából valamint a leadását a CO2 -nek a (system) rendszerböl. Ezáltal feltételeket elösegitünk amik az algák fejlödése ellen hatnak.

 

 

Az alga irtásnak az adott alga fajhoz hozzáigazódottnak kell lennie. A zöld algák (szabadon mozgó egysejtü vagy kevés sejtü lebegö algák) zöldes opálosodást okoznak a vizben, amik 2 - 3 nap után gyakran maguktól lecsillapodnak (eltünnek). Makacs esetekben segit legtöbbször már a sötétitése az akváriumnak vagy beletétele egy nagyobb porció Daphnia mint alga filtrálók.

 

Odatapadó (szilárdan ülö) algák növényeken, köveken, és másutt telepednek meg, egyes hal fajok lelegelik; köveket és más akváriumi tárgyakat kivenni és alaposan lekefélni.

 

Szilárdabb (tömötebb) fonal algák gyakran mechanikusan eltávolithatók (feltekerni dúrva fa pálcára), kellemetlen és gyakran ugyancsak konokabbak a piros algák, mindenek elött a kék nyálkás(zsir/kenöcsszerü;) algák (pontosabban véve, itt nem algák, hanem Cyano baktériumok). A piros algákat (szakáll, - ecset vagy bokor algák)-at, különösen nehéz irtani. A legjobb az egész el lepett levelet vagy az egész növényt eltávolitani.

 

A kék algák képeznek nyálasszerü (nyálkás/zsir/kenöcs kinézetü) kékzöldtöl feketéig szinezett lepedékeket, és igy a berendezéseket az akváriumban befedik és a magasabb fejlödésü/rendü növényeket kárositani tudják. Mindenek elött az újonnan beállitott medencékben jelennek meg. Az oka gyakran kemény mészben gazdag viz, közvetlen napsütés, nagyon sok tápanyag (nitrát, foszfát). Leküzdése az emlitett okok megszüntetése és alaposan leszivni.

 

Segitséged adhat a biológiai leküzdés is az algák elleni bajlódásban. Egyes akváriumi lakók megsemmisitenek algákat vagy felveszik mint kiegészitö élelmet. Egyes halak lelegelnek algákat, de a kék alga lepedékek ellen kevésbé hatásosak. Bár az Ancistrus fajok esznek algákat, de elönybe részesitenek alternativ élelmet (nem etetni!). Az algák leküzdése csigákkal a legtöbbször kevésbé effektiv. A szaküzletekben nyújtanak különbözö kémiai preparátumokat az algák leküzdésére; de a hatásuk vitatott. Egyes készitmények kárositják a vizinövényeket az akváriumban.

--

(Das große Lexikon der Aquaristik, in 2 Bänden; Ulmer 2004;  "Algenbekämpfung"   Text von Dr. Manfred Klinkhardt; forditotta..CarloB)

Előzmény: Sanyi-ka (23867)